ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πληθωρισμός: Στο 7,3% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα - Στο 8,6% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Στο 7,3% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα - Στο 8,6% στην Ευρωζώνη
Η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό AP Photo/Virginia Mayo

Ήπια άνοδο κατέγραψε ο κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, με ώθηση από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό.

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η αναθεωρημένη μέτρηση αναβαθμίστηκε μόλις στο 7,3% από το 7,2% της προκαταρκτικής μέτρησης, ενώ αντίστοιχη ήταν η άνοδος και στην Ευρωζώνη, στο 8,6% από 8,5%.

Όπως φαίνεται από τις νεότερες μετρήσεις, τη μεγαλύτερη ώθηση στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού έδωσαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν κατά 2,94%, ακολουθούμενα από την ενέργεια στο +2,17, τις υπηρεσίες στο +1,8% και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο +1,73%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ουγγαρία με 26,2%, τη Λετονία με 21,4% και την Τσεχία με 19,1%, ενώ τα χαμηλότερα καταγράφηκαν σε Λουξεμβούργο με 5,8%, Ισπανία με 5,9%, Κύπρο και στη Μάλτα, 6,8% έκαστη.

Ανησυχία για τον δομικό πληθωρισμό

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία επιταχύνθηκε στο 5,3% ο λεγόμενος δομικός ή υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος που εξαιρεί προϊόντα με έντονα ευμετάβλητες τιμές όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια.

Η άνοδος συνιστά και ιστορικό υψηλό επίπεδο για την Ευρωζώνη, από το 5,2% της αρχικής μέτρησης που έδειχνε ότι είχε διατηρηθεί σταθερός.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο κλάδος με τη μεγαλύτερη συμβολή στον δομικό πληθωρισμό, αναβαθμίστηκε στο +4,4% από το +4,2% της προκαταρκτικής μέτρησης.

Η ανησυχία των αναλυτών επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός αντικατοπτρίζει τη μελλοντική πορεία των τιμών και συνεπώς όσο διατηρείται πάνω από το στόχο του 2% αυξάνεται και ο κίνδυνος να επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ