ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού: Στο 5,4% τον Μάρτιο - Στο 6,9% στην Ευρωζώνη

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού: Στο 5,4% τον Μάρτιο - Στο 6,9% στην Ευρωζώνη
Petros Karadjias

Στο 5,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostatσήμερα Παρασκευή 31/3, με «βοηθό» τη μείωση των τιμών της ενέργειας στη χώρα, ενώ στο 6,9% ανέρχεται ο δείκτης για την Ευρωζώνη, από 8,5% τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για σημαντική αποκλιμάκωση, καθώς να μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 6,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αποκλιμάκωση οφείλεται στην μείωση των τιμών της ενέργειας, ωστόσο, αυξητικά κινήθηκαν για ακόμα ένα μήνα, οι τιμές των τροφίμων και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν το υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο, με 15,4%, από 15,0% τον Φεβρουάριο.

Και ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 6,6%, από 6,8% τον Φεβρουάριο, οι υπηρεσίες στο 5,0%, από 4,8% τον Φεβρουάριο και η ενέργεια στο -0,9%, από 13,7% τον Φεβρουάριο.

Ο δομικός πληθωρισμός, που αποκλείει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, σημείωσε ελαφριά αύξηση από τον προηγούμενο μήνα, και έφθασε στο 5,7% τον Μάρτιο από 5,6% τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται πως στην Ουγγαρία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, με ποσοστό 25,8%. Ακολούθησαν Λετονία (20,1%), Τσεχία (18,4%), Εσθονία (17,8%), Λιθουανία και Πολωνία (με 17,2% έκαστη).

Ενώ στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Λουξεμβούργο (4,8%), Βέλγιο (5,4%), Ισπανία (6%), Ελλάδα (6,5%) και Κύπρος (6,7%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ