ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Eurostat: Υποχώρησε στο 5,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Eurostat: Υποχώρησε στο 5,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, καθώς σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat έπεσε στο 5,4%, έναντι 6,5% τον Φεβρουάριο.

Μειωμένος ήταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή και στην Ευρωζώνη, όπου διαμορφώθηκε στο 6,9% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, έναντι 8,5% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα καταγράφει τον Μάρτιο τον πέμπτο χαμηλότερο ρυθμό στην Ευρωζώνη, μετά το Λουξεμβούργο (2,9% σε ετήσια βάση), την Ισπανία (3,1%), την Ολλανδία (4,5%) και το Βέλγιο (4,9%), ενώ αμέσως μετά την Ελλάδα βρίσκεται η Κύπρος με τον πληθωρισμό στο 6,1% τον Μάρτιο.

Όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι πέντε κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε δύο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός στην κορυφή

Σημειώνεται πως τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό τα όποία είδαν άνοδο κατά 3,12 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούν οι υπηρεσίες με άνοδο 2,10 π.μ. και τα τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, με άνοδο 1,71 ποσοστιαίων μονάδων.

Μικρή ήταν η συμβολή των τιμών στον κλάδο της ενέργειας, καθώς εκεί η αύξηση έφτασε μόλις τις 0,05 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο η σύγκριση αφορά στις τιμές της ενέργειας του Μαρτίου 2021, όταν το κόστος στην Ευρώπη είχε ήδη αρχίσει να ανεβαίνει, καθώς είχε ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ