ΑΝΑΠΤΥΞΗ

S&P: Aναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

S&P: Aναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας
AP Photo/Henny Ray Abrams, File

Σε «θετικό» αναβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας ο Οίκος S&P, ενώ διατήρησε την εκτίμηση BB+, στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Με αυτό τον τρόπο ο οίκος αξιολόγησης έστειλε ένα θετικό μήνυμα για την οικονομία της χώρας, η οποία δεν αποκλείεται να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος της χρονιάς, εφόσον προκύψει σταθερή κυβέρνηση και δεν υπάρχουν πολιτικές «περιπέτειες» τους επόμενους μήνες, όπως είχαν προβλέψει και σε αναλύσεις τους οι Societe Generale και JP Morgan.

Υπενθυμίζεται πως η S&P αναβάθμισε για τελευταία φορά την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2022 και η Fitch τον Ιανουάριο του 2023, ενώ ο ρυθμός των αναβαθμίσεων έχει επιβραδυνθεί φέτος γύρω στο ένα σκαλοπάτι ανά έτος.

Δείτε εδώ με ένα κλικ τι σημαίνει και γιατί μας αφορά η επενδυτική βαθμίδα.

Πότε μπορούμε να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα

Η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας, το χρέος, το πλεόνασμα ή έλλειμμα του προϋπολογισμού, την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά την πολιτική κατάσταση. Με βάση τα όσα έχουν αναφέρει οι επενδυτικοί οίκοι, ως προς το αμιγώς οικονομικό κομμάτι η χώρα μας φαίνεται να έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Άρα, σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να είχε ήδη επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Εντούτοις, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, ένας επενδυτικός οίκος να αναβαθμίσει την Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Πάντως, οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες, κατά τις οποίες οι επενδυτικοί οίκοι προγραμματίζουν να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για την πορεία της οικονομίας και την πιθανή αναβάθμισή της είναι οι ακόλουθες:

  • 9 Ιουνίου: Fitch Ratings
  • 4 Αυγούστου: Scope Ratings
  • 15 Σεπτεμβρίου: Moody's Ratings
  • 20 Οκτωβρίου: S&P Ratings
  • 2 Δεκεμβρίου: Fitch Ratings

ΔΗΜΟΦΙΛΗ