ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό, κλειδί για το μέλλον της Μεσογείου

Η βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό, κλειδί για το μέλλον της Μεσογείου
Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani/Ikos

Η ESG ατζέντα είναι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό μίλησε η Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani/Ikos.

Η πλατφόρμα του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) και η ολοένα αυξανόμενη συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας και όλων των παραγωγικών κλάδων συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, ήταν στα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς κατά το φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 29 Απρίλιου στους Δελφούς.

Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani/Ikos (τέταρτη κατά σειρά στο πάνελ)

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού και το πώς η χώρα μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τοποθετήθηκε η Διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani/Ikos, Ελένη Ανδρεάδη, που συμμετείχε στο πάνελ «The role of ESG and purpose» του διεθνούς φόρουμ. Ο Όμιλος Sani/Ikos πρωτοπορεί στα θέματα του βιώσιμου τουρισμού, με διαχρονικά προγράμματα αειφορίας και βραβευμένες δράσεις διεθνώς.

«Οι προκλήσεις και οι πιέσεις στην περιοχή της Μεσογείου θα είναι μεγάλες για τον τουρισμό, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της γεωπολιτικής αστάθειας. Μέσω μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής αειφορίας, μπορούμε να προστατεύσουμε, αλλά και να αναδείξουμε το πλούσιο τουριστικό μας προϊόν – το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, τις ακτογραμμές μας, την ιστορία και τον πολιτισμό», ανέφερε η κ. Ανδρεάδη, επισημαίνοντας ότι τα εργαλεία που προσφέρουν η Πολιτεία, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ και της χώρας καθώς και το καθολικό αίτημα όλων των μερών για επιδόσεις αειφορίας, μας δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν, ακόμη και να βγούμε μπροστά ως χώρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

«Όλοι μας οι εταίροι, επενδυτές, ρυθμιστικά όργανα, επισκέπτες, εργαζόμενοι, τοπικές κοινωνίες ανεβάζουν τον πήχη σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, τη συμπερίληψη, την ευημερία, τη διαφάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων και ζητούν αποδείξεις για αυτό. Οι επισκέπτες -σε ποσοστό 75% σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της booking.com – προτιμούν τα βιώσιμα τουριστικά προϊόντα και δεν θέλουν να πληρώσουν περισσότερο για αυτά, αντίθετα το απαιτούν από τις εταιρείες που επιλέγουν. Αλλά και οι επενδυτές φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν περισσότερο σε περιπτώσεις καλύτερης διαχείρισης των κινδύνων ESG».

Eleni-Andreadi_Delphi-Panel-1.jpg
H Διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani/Ikos, Ελένη Ανδρεάδη

Όσον αφορά στους τομείς βιώσιμης ανάπτυξης στους οποίους καλούνται να εστιάσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η κα. Ανδρεάδη ανέφερε την ενεργειακή απόδοση, τις εκπομπές άνθρακα, την εξοικονόμηση νερού, τη μείωση των απορριμμάτων και ειδικότερα των τροφίμων. «Ο Όμιλος Sani/Ikos έχει θέσει φιλόδοξους στόχους σε όλους αυτούς τους τομείς. Μέσα από τα προγράμματα αειφορίας Sani Green και Ikos Green έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει αναπτύξει προηγμένα τεχνολογικά συστήματα με στόχο την ανθρακική ουδετερότητα (net zero) των ξενοδοχείων του έως το 2030, και έως τέλος του 2024, μηδενικά πλαστικά απορρίμματα και μηδενικά απόβλητα για υγειονομική ταφή».

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Ελένης Ανδρεάδη στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε βίντεο εδώ.

Πρωτοπόρος σε θέματα αειφορίας ο Όμιλος Sani/Ikos

Μέσα από τα προγράμματα αειφορίας Sani Green και Ikos Green, ο Όμιλος εστιάζει σε τρεις κύριους άξονες: τη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχείων του Sani Resort και Ikos Resorts (ενέργεια, νερό, απορρίμματα, εφοδιαστική αλυσίδα), τη στήριξη των εργαζομένων του και της τοπικής κοινωνίας καθώς και την προστασία και φροντίδα των οικοσυστημάτων στις περιοχές δραστηριοποίησης. Για την προστασία και ανάδειξη της τοπικής βιοποικιλότητας εφαρμόζει καινοτόμες δράσεις όπως η ορνιθοπαρατήρηση και τα μονοπάτια στους υγροτόπους της Σάνης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο Sani Resort, τα προγράμματα καταγραφής των δελφινιών στον Θερμαϊκό κόλπο με την οργάνωση iSea και τα προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών στα είδη δελφινιών και το διαδραστικό Bee Spot με την Bee Camp για τη σημασία της μέλισσας για τον άνθρωπο.

Ήδη, όλα τα θέρετρα του Ομίλου είναι ανθρακικά ουδέτερα και ηλεκτροδοτούνται με ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές εγγυημένης προέλευσης. Μάλιστα, το Sani Resort στην Χαλκιδική ήταν το πρώτο θέρετρο στην Ελλάδα που πέτυχε αυτόν τον στόχο, και στη συνέχεια ακολούθησαν τα Ikos Resort, έχοντας λάβει τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Η ανθρακική στρατηγική του ξενοδοχειακού ομίλου περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας και εξηλεκτρισμό των εγκαταστάσεων και του στόλου οχημάτων του, όλα με ορίζοντα το 2030.

Παράλληλα, ο Όμιλος έχει υιοθετήσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας (μειώνω-επαναχρησιμοποιώ-ανακυκλώνω), αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ώστε να μειώσει τα απορρίμματα που παράγει, αλλά και να επαναχρησιμοποιεί πολύτιμους πόρους, όπως το νερό. Έχει υιοθετήσει zero plastic πολιτική, εξαλείφοντας τα πλαστικά μίας χρήσης σε κάθε σημείο λειτουργίας του, ενώ σε συνεργασία με τους προμηθευτές και συνεργάτες του, μειώνει ακόμη και το πλαστικό στη συσκευασία των προϊόντων που προμηθεύεται. Τα ξενοδοχεία του εφαρμόζουν εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, με διαχωρισμό στην πηγή, για όλα τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα (πχ. χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μαγειρικά έλαια, κάψουλες καφέ, ιματισμός κ.ά.) και τα λεγόμενα επικίνδυνα υλικά.

Για παράδειγμα, στο Ikos Dassia στην Κέρκυρα εφαρμόζεται προηγμένο σύστημα κομποστοποίησης και μηχανικής χώνευσης όλων των οργανικών απορριμμάτων κήπων, ενώ από φέτος έχουν ενταχθεί και τα οργανικά απόβλητα κουζίνας. Μάλιστα, έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο πρόγραμμα όπου μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, παρακολουθεί, ελέγχει και μειώνει τη σπατάλη τροφίμων στις κουζίνες.

Ο Όμιλος Sani/Ikos έχει διακριθεί με σημαντικές διεθνείς βραβεύσεις, όπως το «World’s Leading Luxury Green Resort» που κατακτά εδώ και τρία χρόνια (2020-2022) για το Sani Resort στα World Travel Awards, ενώ έχει και σειρά διεθνών πιστοποιήσεων όπως οι ISO 14001:2015, ISO 22000:2018, ISO 50001:2018 για τα περιβαλλοντικά του προγράμματα, οι διεθνείς πιστοποιήσεις αειφορίας ISO14064-1:2018 και PAS2060 για το ανθρακικό του αποτύπωμα και την ανθρακική ουδετερότητα, καθώς και άλλες πιστοποιήσεις όπως το Travelife, Green Key International και 10 Γαλάζιες Σημαίες με τις οποίες έχουν βραβευτεί οι παραλίες στα θέρετρά του. Ταυτόχρονα, είναι ενεργό μέλος του δικτύου UN Global Compact.

Περισσότερα για τα προγράμματα αειφορίας των Sani Resort και Ikos Resorts.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ