ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σταθερή κυβέρνηση και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητά η αγορά

Σταθερή κυβέρνηση και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητά η αγορά
INTIME

Τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό αναμένει η αγορά και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μετά τις εκλογές επισημαίνοντας την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα.

Ζήτα παράλληλα, για την επόμενη μέρα, τη συνέχιση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο επιχειρείν και να συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη.

«Η αγορά ψήφισε για άλλη μια τετραετία πολιτική σταθερότητα και συνέχεια της οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε μιλώντας στο CNN Greece o πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕ.ΣΑ Bασίλης Κορκίδης.

«Η μεγάλη νίκη της ΝΔ δίνει ξεκάθαρο μήνυμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεύτερη τετραετία. Η απλή αναλογική απαιτεί συνεργασίες κομμάτων που όμως προεκλογικά οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν αποκλείσει, επιβεβαιώνοντας πως ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι πολίτες είμαστε έτοιμοι για το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαίωσαν εμφατικά ποιον θέλουν οι Έλληνες να κυβερνήσει την χώρα και αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο σχηματισμός μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ θα πρέπει να περιμένει τα διαδικαστικά των δεύτερων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που αρμόζει καλύτερα στα ελληνικά δεδομένα» επεσήμανε.

«Σταθερότητα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων»

«Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών ανέδειξε την ανάγκη για σταθερότητα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η επιχειρηματική κοινότητα ταυτίστηκε με τις απόψεις τις οποίες ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκφράσει πολλές φορές και τις ανέλυσε στους υποψήφιους βουλευτές της Α΄ Αθηνών που επισκέφθηκαν το ιστορικό του κτίριο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο CNN Greece.

«Έχουμε τονίσει ότι η αγορά αποτελεί την καρδιά της οικονομίας και οφείλει να στηριχθεί ώστε να συνεχίσει να παλεύει για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Είναι απαραίτητη μια σειρά από μέτρα τα οποία θα ελαφρύνουν τα βάρη των εμπόρων που αγωνίζονται καθημερινά, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την υιοθέτηση των προτάσεων του Εμπορικού Συλλόγου για την πρόοδο του λιανικού εμπορίου στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε.

Ο κ. Καφούνης επεσήμανε πως «απαιτείται η κατάργηση του μνημονιακού βάρους του τέλους επιτηδεύματος, η περαιτέρω μείωση των εισφορών, η βελτίωση της χρηματοδοτικής ροής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Τέλος, η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης αλλά και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος παιδείας που θα μαθαίνει στα νέα παιδιά δεξιότητες που έχει ανάγκη η σύγχρονη πραγματικότητα αποτελούν προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο».

«Το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας και με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και πραγματική στήριξη από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, θα μπορέσει να έχει μια δυναμική ανάπτυξη ώστε να βοηθήσει στη δημιουργία νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας» κατέληξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην ανάγκη για σχηματισμό κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό καθώς η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν ευνοεί την οικονομία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Θεόδωρος Καπράλος μιλώντας στο CNN Greece, επισημαίνοντας πως «ζητάμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την επόμενη κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της ανάπτυξης.

«Το εμπόριο θα πρέπει να είναι στο κέντρο του ''κάδρου''» τόνισε επισημαίνοντας τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία και όσα συνολικά πρέπει να γίνουν για την επιχειρηματικότητα. Υπογράμμισε την ανάγκη που αναδείχθηκε «να μιλάμε για σημαντικά προβλήματα» σημειώνοντας ότι φύγαμε από την «εποχή των συνθημάτων» και πρέπει πλέον να κινηθούμε προς την «εποχή της ουσίας». «Για να επιταχύνουμε το βήμα μας, χρειαζόμαστε την στήριξη της κυβέρνησης» τόνισε.

«Γρήγορες κινήσεις για την εκλογή ισχυρής κυβέρνησης»

«Fast track» διαδικασίες προκειμένου η χώρα να έχει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση ζητά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης σημειώνοντας πως «η όποια καθυστέρηση δημιουργεί ανασφάλεια που έχει αρνητικό αντίκτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο και πάγωμα στην κατανάλωση».

«Ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι μια σταθερή, συνεπής κυβέρνηση. Εύχομαι στο μεσοδιάστημα, καθώς θα μεσολαβήσουν οι διερευνητικές εντολές, μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, να κυριαρχήσει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού και όχι τοξικότητας και έντασης. Αυτό που ενδιαφέρει τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ανάπτυξη της οικονομίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογραμμίζοντας πως η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει έχει μια σειρά προβλημάτων που πρέπει να διαχειριστεί.

Παράλληλα ο κ. Καπνοπώλης υπογράμμισε ότι «απαιτείται περαιτέρω στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, του πρωτογενούς τομέα, μειώσεις φόρων έμμεσων και άμεσων, αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας, εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους και για την εξόφληση οφειλών, στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων μέσα από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ενίσχυση της προσέλκυσης επενδύσεων, επιπλέον στήριξη των εξαγωγών, δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, παροχή κινήτρων για πιο πολλές επιχειρηματικές δράσεις, περαιτέρω εκσυγχρονισμός του κράτους, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε την ανάγκη σταθερότητας και σχηματισμού κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό.

«Στην οικονομία για να προχωρήσουμε μπροστά χρειάζεται ασφάλεια, ηρεμία και κυβερνητική σταθερότητα» υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας ότι παραδοσιακά κατά την περίοδο των εκλογών καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης και των μικροεπενδύσεων, λόγω της ανασφάλειας των πολιτών, ενώ υπολειτουργεί και το κράτος με αποτέλεσμα να τίθενται προσκόμματα και στην επιχειρηματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ