ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εκλογές 2023: Η φορολογία των μερισμάτων στην Ελλάδα - Η σύγκριση με άλλες χώρες

Εκλογές 2023: Η φορολογία των μερισμάτων στην Ελλάδα - Η σύγκριση με άλλες χώρες
Unsplash

Σε κεντρικό προεκλογικό ζήτημα έχει αναδειχθεί η φορολογία, με τα κόμματα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να αλληλοκατηγορούνται για «κρυφή ατζέντα».

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει ειδικά για τα φορολόγηση των μερισμάτων των επιχειρήσεων με αφορμή τη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Τι ισχύει όμως για τη φορολογία των μερισμάτων στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ;

Δεύτερη χαμηλότερη φορολογία στα μερίσματα η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού, η φορολογία στα μερίσματα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 5%.

Έκθεση του ΟΟΣΑ προειδοποιεί πως πιθανή αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων στη χώρας μας θα οδηγήσει σε οικονομική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, που «σήκωσε στις πλάτες της» τη δημοσιονομική προσαρμογή στα χρόνια της κρίσης και ειδικά στα τέλη του 2019, που η χώρα μας είχε και τα λιγότερα κέρδη.

Πηγή:Tax Foundation, ΟΟΣΑ

Τα ποσοστά στην Ευρώπη

Παράλληλα με την Ελλάδα και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ίδιο ποσοστό του 5% καταγράφεται τόσο στην Βουλγαρία, όσο στη Ρουμανία και στη Σλοβενία.

Αντίθετα, η Ιρλανδία έχει τον υψηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ, 51%.

Ακολουθούν η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο με 42% και 39,4%, αντίστοιχα.

Εσθονία και Λετονία εμφανίζουν μηδενικό συντελεστή κι εκεί έρχεται να δώσει την εξήγηση το σύστημα φορολόγησης των εταιρειών, καθώς αντί να επιβληθεί η ανάλογη φορολόγηση στα μερίσματα, επιβάλλεται φόρος εταιρικού εισοδήματος 20% όταν μια επιχείρηση διανέμει τα κέρδη της στους μετόχους.

Μία θέση πιο πάνω από την Ελλάδα με 7% φορολόγησης βρίσκεται η Σλοβακία.

Το «ελαφρυντικό» της Ελλάδας

Η έξοδος της χώρας μας από τα μνημόνια ήταν αυτή που μας δίνει «συγχωροχάρτι» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα και οι τρεις οργανισμοί είχαν ζητήσει την διόρθωση των φορολογικών «αδυναμιών» της χώρας μας, αλλά το θέμα έμεινε ανοιχτό, από τη στιγμή που η Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης από την προηγούμενη οικονομική κρίση.

Η αποφυγή φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών αποτελεί νούμερο ένα στόχο για την ΕΕ, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ, κάτι που είναι προτεραιότητα και της κυβέρνησης και την επόμενη τετραετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ