ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΑΠΕ: Ο ένας παράγοντας που μπορεί να κάνει την Ελλάδα μεγάλο εξαγωγέα ενέργειας

ΑΠΕ: Ο ένας παράγοντας που μπορεί να κάνει την Ελλάδα μεγάλο εξαγωγέα ενέργειας
Pixabay / ELG21

Η σωστή αναλογία στο μείγμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ο ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει μεγάλος εξαγωγέας «πράσινης» ενέργειας στην Ευρώπη και διεθνώς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» που παρουσίασαν παρουσίασαν ο ΕΣΗΑΠΕ και η ΕΛΕΤΑΕΝ τα επόμενα 4 έτη στην Ελλάδα, εάν επιθυμεί την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της εγχώριας καθαρής ενέργειας, ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός με ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών ΑΠΕ βρίσκεται στην πρώτη θέση της «λίστας», με τους αρμόδιους να επισημαίνουν πως το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ πρέπει να περιλαμβάνει αυξημένους στόχους για τα χερσαία αιολικά πάρκα και πολύ πιο ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών-υδροηλεκτρικών σε σχέση με το σενάριο που έχει παρουσιαστεί.

Η αναγκαιότητα αυτή έχει τεκμηριωθεί από διαδοχικές μελέτες που έχουν παρουσιαστεί και που δείχνουν πως το ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών – υδροηλεκτρικών οδηγεί σε ομαλότερη κατανομή της παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσα στο 24ώρο. Γι’ αυτό συνιστά το πρώτο μέτρο ενεργειακής στρατηγικής για την ελαχιστοποίηση των περικοπών πράσινης ενέργειας και την μεγαλύτερη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

Κατά τους εκπροσώπους της ΕΛΕΤΑΕΝ και του ΕΣΗΑΠΕ αυτό «μεταφράζεται» σε μείγμα που αποτελείται από 60% αιολικά και 40% φωτοβολταϊκά, το οποίο θα προκύψει με την κατάλληλη κατανομή του χώρου και την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης.

Ενώ φυσικά, η αποτελεσματική προώθηση της Αποθήκευσης αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα της στρατηγικής του ισορροπημένου μείγματος τεχνολογιών ΑΠΕ. Από κοινού οι δυο αυτές στρατηγικές βοηθούν στη μείωση των περικοπών πράσινης ενέργειας και στη μεγιστοποίηση της έγχυσής της στα δίκτυα, με οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο αναβάθμισης και επέκτασης των ηλεκτρικών της δικτύων της χώρας και ιδιαίτερα των εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων με στρατηγικός στόχο η Ελλάδα να καταστεί την επόμενη δεκαετία καθαρός εξαγωγός πράσινης ενέργειας.

Το «πρόβλημα» με την αδειοδότηση και τη χωροταξία

Για να είναι επιτυχημένο το φιλόδοξο ενεργειακό σχέδιο της χώρας, θα πρέπει το αδειοδοτικό πλαίσιο να ενσωματώσει πλήρως και στην ουσία τους τις σαφείς προτεραιότητες (ΑΠΕ-Αποθήκευση) και τις αναλυτικές προβλέψεις του REPowerEU.

Το βασικό εργαλείο για την εξέταση ενός συγκεκριμένου έργου ΑΠΕ είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Τα δεδομένα άλλων, πιο γενικών μελετών, όπως είναι οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), πρέπει να αξιοποιούνται και να λαμβάνονται υπόψη από τις ΜΠΕ, αλλά αυτές οι γενικές μελέτες (όπως οι ΕΠΜ) δεν μπορεί να ορίζουν τεράστιες ζώνες a priori αποκλεισμών. Γι’ αυτό οι υπό διαβούλευση ΕΠΜ πρέπει να αναθεωρηθούν, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της «αιολικής κοινότητας».

«Αέρας» πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα

Το 2023 αναμένεται να είναι μια σημαντική χρονιά για την ελληνική αγορά ενέργειας, καθώς βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όσον αφορά στην επάρκεια. Ειδικότερα, το 2022, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) επικράτησαν στο ενεργειακό της Ελλάδας για την ηλεκτροπαραγωγή, με πρωταγωνιστές τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, και τις μονάδες βιομάζας μαζί με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα, κατά το τέλος του 2022, ήταν υπό κατασκευή πάνω από 840 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Άλλα 450 MW βρίσκονται σε φάση συμβολαιοποίησης ή επίκειται η έναρξη κατασκευής τους. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα φθάσει περί τα 6 GW μέσα στην επόμενη τριετία.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 1.872 MW (40%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 639 ΜW (14%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 534 MW (11%), σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Η ανάπτυξη αιολικών συστημάτων, καθώς και η επιτάχυνση της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών, με την προσθήκη περισσότερων από 12GB μέχρι το 2030, περιλαμβάνονται στη μία από τις επτά παρεμβάσεις που βρίσκονται στον πυρήνα του νέου Εθνικού Σχεδίου για το Περιβάλλον και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ