ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Υπερταμείο: Βέλτιστες πρακτικές για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Υπερταμείο: Βέλτιστες πρακτικές για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Υπερταμείου στην έκθεση Forward Green Expo

Οι ουκ ολίγες δράσεις των εταιρειών και των οργανισμών που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου και οι οποίες αφορούν την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο περίπτερο του Υπερταμείου στην έκθεση Forward Green Expo που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στιςεγκαταστάσεις της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη.

Πλήθος ομιλητών συμμετείχε από τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου του Υπερταμείου, καθώς και εκπρόσωποι της κοινότητας των startups και της Κοινωνίας των Πολιτών, ενώ το συντονισμό των εκδηλώσεων πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος του CNN Greece, Δημήτρης Μαλλάς.

Οι συζητήσεις μεταδόθηκαν μέσω live streaming μέσα από το CNN Greece και στόχος ήταν να αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές και οι καινοτόμες δράσεις που πραγματοποιούν το σύνολο των εταιρειών του Υπερταμείου. Όπως είναι για παράδειγμα η αξιοποίηση των αποβλήτων των κεντρικών αγορών της χώρας αλλά και η διανομή των τροφίμων που παραμένουν αδιάθετα σε ΜΚΟ. Δράσεις όπως είναι ακόμη η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων από πολλούς οργανισμούς με στόχο την αξιοποίηση της «καθαρής» ενέργειας αλλά και η βελτίωση της προσβασιμότητας σε σταθμούς του Μετρό της Αθήνας και των ταχυδρομείων των ΕΛΤΑ στη χώρα.

Συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Υπερταμείου στην έκθεση Forward Green Expo

Επίσης, έγινε προφανές ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι της
στρατηγικής όχι μόνο του ίδιου του Υπερταμείου αλλά και όλων των θυγατρικών του και είναι αξιοσημείωτο ότι, όπως επισημάνθηκε, είναι κάτι που έχουν αγκαλιάσει οι
εργαζόμενοι σε αυτές.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι πλέον όλες οι κινήσεις που σχετίζονται με το Υπερταμείο,
συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτήσεων που πραγματοποιεί το Ταμείο
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), θα πρέπει να ακολουθούν τα κριτήρια της
βιώσιμης ανάπτυξης και του ESG γενικότερα. Ακόμη, έγινε αναφορά σε εμβληματικές
δράσεις όπως είναι το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και της αναβάθμισης των υποδομών των νοσοκομείων της χώρας αλλά και την αξιοποίηση στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας των υλικών από τις μετεγκαταστάσεις του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών.

Ένα σημείο που επισημάνθηκε από πολλούς ομιλητές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και τις δύο ημέρες ήταν ότι πλέον είναι προφανές ότι η στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και οι σχετικές δράσεις πέραν των ωφελειών που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να δημιουργήσουν και νέες πηγές εσόδων για πολλούς οργανισμούς όπως και να βοηθήσουν στη μείωση των δαπανών τους.

Συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Υπερταμείου στην έκθεση Forward Green Expo

Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό το στοιχείο της συνεργασίας των οργανισμών με φορείς που ασχολούνται με το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Πλέον, όλες οι δράσεις γίνονται σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με στόχο το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Και δεν ήταν τυχαίο ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων υπήρξε και ειδική ενότητα, σε
συνεργασία με το Hellenic Impact Investment Network (HIIN), όπου συμμετείχαν startups που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, παρουσιάζοντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες.

Τα πάνελ πραγματοποιήθηκαν στο περίπτερο του Υπερταμείο στη Forward Expo, όπου οι επισκέπτες, εκτός από τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τις συζητήσεις είχαν και αυτή της βιωματικής εμπειρίας με VR γυαλιά για το τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Συμμετείχαν οι ομιλητές:

Από τον Όμιλο του Υπερταμείου: ο Κωνσταντίνος Κεσεντές, Πρόεδρος Διοικητικού
Συμβουλίου, ΓΑΙΑΟΣΕ, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ, Κεντρική Αγορά
Θεσσαλονίκης, ο Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΚΑΑ, ο Θανάσης
Κοτταράς, Διευθύνων Σύμβουλος, Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), ο Παναγιώτης
Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, ΤΑΙΠΕΔ, ο Φώτης
Κουρμούσης, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η
Μαργαρίτα Γκαμαλέτσου, Διευθύντρια Επικοινωνίας, ΕΥΔΑΠ, ο Λάζαρος Λαζαρίδης,
Διευθυντής Επικοινωνίας, ΕΛΤΑ, η Ελένη Παπαγεωργίου, Προϊσταμένη Διοικητικών
Υπηρεσιών, και η Αιμιλία Αντωνογιαννάκη, Μάρκετινγκ, Δημόσιες Σχέσεις και Εταιρικές
Υποθέσεις, ΕΤΑΔ, η Ναταλία Θεοδούλου, Public Reforms Advisor και η Ευγενία Μαύρου, Sustainability Integration Manager, Υπερταμείο, η Ελένη Βουτσινά, Προϊσταμένη Τμήματος Τεχνικών Μελετών Έργων και Παρακολούθησης ESG & Πιστοποιήσεων (ISO και GDPR), DPO, ΔΕΘ HELEXPO, η Μαρία Χρησταντώνη, Head of Sustainability, ESG & Climate Change και η Γιούλη Βουρνά, Project Manager, Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), ΤΑΙΠΕΔ, η Δρ. Μαρία Πεταλά, Μέλος ΔΣ και Υπεύθυνη για θέματα ESG, ΕΥΑΘ, και η Μαίρη Νικολάου, Επικεφαλής Τμήματος Ανάπτυξης – Αδειοδοτήσεων, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Από την κοινότητα των startups: ο Σωτήρης Σακελλάριος, Senior Communications
Consultant του Hellenic Impact Investing Network, ο Βασίλης Στενός, Διευθύνων Σύμβουλος της Solmeyea, ο Δρ. Νίκος Κανόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Brite Solar, ο Αντώνης Φιοράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Protio, ο Νίκος Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, MegaECO, ο Γιάννης Χριστακόπουλος, Ιδρυτής & Διευθυντής της RefeelMe, ο Αλέξης Παντζιάρος, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Coffee-Eco, και ο Κωνσταντίνος Σουβατζόγλου, COO της Cocoon Modules.

Από την Κοινωνία των Πολιτών: Μαρία Λογοθέτη, Πρόεδρος, Κόμβος Κλιματικής Αλλαγής, ο Βαγγέλης Αυγουλάς, Δικηγόρος, Μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Πρόεδρος ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», ο Αλέξης Γαληνός, Γενικός Διευθυντής, Οργάνωση Γη και ο Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής, EPLO Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης,
Τις συζητήσεις της πρώτης ημέρας (9 Ιουνίου) μπορείτε να τις βρείτε εδώ, εκείνες της δεύτερης (10 Ιουνίου) εδώ και την πλήρη ατζέντα εδώ.