ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στο επίκεντρο της νέας κυβέρνησης το Ταμείο Ανάκαμψης - Εμβληματικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Στο επίκεντρο της νέας κυβέρνησης το Ταμείο Ανάκαμψης - Εμβληματικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
(AP Photo/Petr David Josek, File)

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «ατζέντα» του νέου υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της νέας κυβέρνησης φαίνεται πως θα έχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο αναθεωρείται και ενσωματώνει το REPowerEU, υπό την αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Παπαθανάση.

Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία ανάληψης των καθηκόντων του ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο Νίκος Παπαθανάσης έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και επισήμανε πως οι εισροές από το ΤΑΑ ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος αναμένεται ακόμη μία δόση.

Μέχρι στιγμής, ο συνολικός προϋπολογισμός των 425 επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 ανέρχεται σε 15,71 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 6,4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), τα 5,53 δισ. ευρώ είναι τα κεφάλαια των τραπεζών και σε 3,78 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η ίδια συμμετοχή, σύμφωνα με στοιχεία έως το τέλος του Μαΐου.

Μάλιστα, το τελευταίο 12μηνο, μέχρι και την 31η Μαΐου, έχουν καταγραφεί 178 υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ, με αξιοποίηση 2,72 δισ. ευρώ δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε σε ανάρτηση του ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Οικονομικών, κ. Νίκος Μαντζούφας, ο οποίος τονίζει «Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για απασχόληση και οικονομία».

«Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μακράν οτι πιο σημαντικό, μη γραφειοκρατικό, διαφανές, αποτελεσματικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας» σημειώνει ο Διοικητής της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον κρατικό σχεδιασμό, τοποθετώντας την ελληνική οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο αυξημένων επενδύσεων, απασχόλησης και ανάπτυξης, το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα προκαλέσει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, και θα καταστήσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας.*

Εμβληματικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε τέσσερις πυλώνες και συγκεντρώνει 31,16 δισ. ευρώ εκ των οποίων ευρωπαϊκοί πόροι 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ευρώ ενισχύσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια) για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Ελλάδα υπέβαλε το τρίτο αίτημα πληρωμής ύψους 1,72 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται πως η χώρα υπέβαλε το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) στις 15 Μαΐου και από το συγκεκριμένο αίτημα θα εισρεύσουν 1,72 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, που αφορά στο σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Με την προσθήκη αυτού του ποσού, η ρευστότητα από πόρους του ΤΑΑ θα διαμορφωθεί στα 12,8 δισ. ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί πως η χώρα μας είναι μεταξύ των τριών πρώτων κρατών-μελών της ΕΕ-27 που κατέθεσε το τρίτο αίτημα πληρωμής από το ΤΑΑ. Την τριάδα συμπληρώνουν η Ιταλία και η Ισπανία. Την ίδια ώρα, υπάρχουν τέσσερα κράτη που έχουν υποβάλει δύο αιτήματα πληρωμής, έντεκα που έχουν υποβάλει μόνο το πρώτο αίτημα και εννέα κράτη που, ακόμη, δεν έχουν υποβάλει κάποιο αίτημα πληρωμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ