ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πώς βλέπουν οι Έλληνες καταναλωτές το επόμενο 12μηνο – Η έρευνα του ΙΟΒΕ

Πώς βλέπουν οι Έλληνες καταναλωτές το επόμενο 12μηνο – Η έρευνα του ΙΟΒΕ
INTIME

Σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει για τον Ιούνιο η έρευνα οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, με τους επιμέρους δείκτες να βρίσκονται σε άνοδο.

Συγκεκριμένα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -31,0 μονάδες, έναντι -34,5 μονάδες τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 μηνών και σε επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με πριν από έναν χρόνο (-52,5 μονάδες).

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου φαίνεται ότι αποτιμήθηκαν θετικά και η περίοδος μέχρι τις δεύτερες εκλογές άμβλυναν την απαισιοδοξία που δημιουργούσαν οι συνεχείς ανατιμήσεις και το υψηλό κόστος ζωής, καθώς ειδικά οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν ήδη βελτιωθεί σημαντικά ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο και πάλι οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις και συγκεκριμένα στην τρίτη θέση μετά την Ουγγαρία (-34,2) και την Σλοβενία (-33,8). Όπως συμβαίνει από τις αρχές του έτους καμιά χώρα δεν βρίσκεται στο θετικό πεδίο τιμών. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -17,2 μονάδες στην ΕΕ και στις -16,1 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Η οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών

Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες αποκλιμακώνονται ήπια τον Ιούνιο στις -40,2 μονάδες (έναντι - 41,7). Το 57% (από 60%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 6% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -18,2 και -18,3 μονάδες αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά τον Ιούνιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -24,9 (από -32,4) μονάδες τον Μάιο. Το 43% (από 47%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 16% (από 9%) προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -7,0 και -5,9 μονάδες αντίστοιχα.

Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο παρουσίασε μικρή περαιτέρω υποχώρηση τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -23,9 (από –26,1) μονάδες. Το 46% (από 48%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 24% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -26,7 και -22,3 μονάδες αντίστοιχα.

Βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ενισχύθηκε με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -34,9 (από - 37,9) μονάδες. Το 47% (από 49%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 9% (από 8%) αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -16,8 μονάδες στην ΕΕ και στις -18,0 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε ελαφρά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις –59,6 μονάδες (από -63,0). Το 81% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 18% (από 16%)τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +3,5 μονάδες στην ΕΕ και αντίστοιχα στην Ευρωζώνη.

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε τον Ιούνιο, στις +6,2 μονάδες, από +9,7 τον Μάιο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προέβλεψε μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας εξασθένισε στο 30% (από 33%), με το 28% (από 25%) των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +18,6 και +15,7 μονάδες.

Ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε ήπια τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις +18,3 μονάδες, έναντι +14,6 μονάδων τον Μάιο. Το 46% (από 45%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 20% αναμένει εκ νέου σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +6,1 μονάδες αντίστοιχα.

«Μόλις τα βγάζει πέρα» το 58-59%

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διατηρήθηκε στο 58-59%, ενώ στο 12- 13% διατηρήθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 21% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε στο 8%.

Τέλος στο ερώτημα το οποίο αξιολογεί το βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 55% έκρινε τον Ιούνιο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, αισθητά χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα που διαμορφώθηκε στο 60%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ