ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κραυγή αγωνίας για τον τουρισμό - Τι δηλώνουν ξενοδόχοι στο CNN Greece

Κραυγή αγωνίας για τον τουρισμό - Τι δηλώνουν ξενοδόχοι στο CNN Greece
Unsplash

Απογοητευμένοι από την πρώτη εικόνα της φετινής τουριστικής σεζόν δηλώνουν μια σειρά από ξενοδόχοι στο CNN Greece, εκφράζοντας ωστόσο την προσδοκία τους ότι ο κλάδος θα «ρεφάρει» μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς αναμένουν ότι θα είναι πιο ευνοϊκοί και κερδοφόροι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θεωρείται μάλλον απίθανο να επαναληφθούν τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα όσον αφορά στον αριθμό των αφίξεων

Ο κόσμος εμφανίζεται διστακτικός, περιμένοντας τις προσφορές της τελευταίας στιγμής,προκειμένου να κλείσει τις διακοπές του, αναφέρουν χαρακτηριστικά μια σειρά από ξενοδόχοι. Ταυτόχρονα, κοινή συνισταμένη, τόσο για τους ίδιους του ξενοδόχους όσο και για τους επισκέπτες είναι η άνοδος των τιμών, καθώς ο πληθωρισμός λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επισκέπτες και ταυτόχρονα ανεβάζει τα λειτουργικά έξοδα των μονάδων.

«Τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμέναμε», δηλώνει στο CNN Greece ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ιδιοκτήτης βιλλών στην Άνδρο και συνέχισε: «Η Ελλάδα για τους τουρίστες είναι ακριβή, από τη στιγμή που στη γειτονική Τουρκία η διαμονή είναι πολύ πιο φθηνή. Αν υπολογίσουμε ότι μεγάλη κίνηση υπάρχει και στις Δαλματικές Ακτές, τότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι η κατάσταση στον τουρισμό μας φέτος θα είναι δυσοίωνη. Τα λειτουργικά μας έξοδα είναι πολλά, από τη στιμή που υπάρχει ακρίβεια στα πάντα. Για να έχουμε κόσμο στα καταλλύματα θα πρέπει να έχουμε και ανταγωνιστικές τιμές, όμως κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα βρεθούμε χρεωμένοι, εκεί που περιμέναμε ότι η χρονιά φέτος θα ήταν ευνοϊκή για όλους μας».

Ο Κυριάκος Μάνεσης, ξενοδόχος στον Πόρο, τονίζει ότι «θα μπορούσαμε και καλύτερα φέτος. Η προσφορά διαμονής είναι μεγάλη και μην ξεχνάμε ότι στην Τουρκία υπάρχουν καλύτερες τιμές και κόσμος πηγαίνει εκεί. Υπάρχει δυναμική προσφορά και τα πράγματα δεν είναι καλύτερα από πέρυσι όπως ακούγεται. Οι προσδοκίες μας είναι μεγαλύτερες και ήδη οδεύουμε προς το μέσον του καλοκαιριού και η κίνηση είναι νωθρή. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό και συγκεκριμένο με το κομμάτι της διαμονής δεν περιμένουν έναν μήνα το καλοκαίρι για να πουν ότι πήγε καλά η σεζόν. Δεν βγαίνουν με αυτό τον τρόπο τα έξοδά μας. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα αντιστραφεί η κατάσταση».

«Τελικά δεν είναι καλή χρονιά φέτος για τον τουρισμό». δηλώνει ο Λουκάς Γεροβασίλης, ιδιοκτήτης καταλυμάτων στην Κέρκυρα, επισημαίνοντας ότι «χάνεται το στοίχημα του τουρισμού για φέτος. Η σεζόν ξεκινά από τον Μάϊο και τον Ιούνιο περιμένουμε σιγά σιγά να έρχεται ο κόσμος. Αυτό δεν συμβαίνει φέτος. Αντίθετα, υπάρχει μέτρια κίνηση, όχι μόνο στο νησί, αλλά απ' ότι ακούω και σε άλλα μέρη. Περιμέναμε όλοι από την αρχή της σεζόν να έχουμε κόσμο, αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Οι τουρίστες, πλέον, ψάχνουν μία φθηνή διαμονή και ένα low budget πακέτο για να κάνουν τις διακοπές τους. Η ακρίβεια που επικρατεί στη χώρα μας δεν μας αφήνει να δώσουμε στον κόσμο αυτό που θέλει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ