ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΥΠΟΙΚ: Τέσσερις πρωτοβουλίες για το τραπεζικό σύστημα και την κεφαλαιαγορά

ΥΠΟΙΚ: Τέσσερις πρωτοβουλίες για το τραπεζικό σύστημα και την κεφαλαιαγορά
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστούν οι προσκλήσεις στο τραπεζικό σύστημα και στην κεφαλαιαγορά δρομολογεί το νέο υπουργείο Οικονομίας. 

Συγκεκριμένα, μια από τις κυριότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ΥΠΟΙΚ είναι η αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι:

- Η επέκταση της παροχής τραπεζικής πίστης, δηλαδή δανείων, από μη-τραπεζικά ιδρύματα με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

- Και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ώστε τα ομόλογα Δημοσίου να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων.

Είναι δύο μέτρα που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και θα λειτουργήσουν υπέρ των καταθετών.

Μία δεύτερη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Γι’ αυτό το λόγο:

1. Προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers.

Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.

2. Μελετούνται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το ΥΠΟΙΚ θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος.

Στόχος παραμένει, επίσης η απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που θα στείλει διεθνώς ένα μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών.

Ενώ, βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι, επίσης, η ενίσχυση του ρόλου και του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς.

Για το λόγο αυτό το ΥΠΟΙΚ εστιάζει σε μια σειρά πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του Χρηματιστηρίου και στην προσέλκυση σε αυτό νέων εταιρειών, όπως:

- Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.- Η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

- Τα κίνητρα για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως η έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ