ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σταϊκούρας στο Fin Forum: Στόχος να δημιουργηθούν οι υποδομές για την ανάπτυξη της χώρας

Σταϊκούρας στο Fin Forum: Στόχος να δημιουργηθούν οι υποδομές για την ανάπτυξη της χώρας
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας Νίκος Ράζης/CNN Greece

Στη δημιουργία των έργων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτηση του στο Fin Forum 2023 και επικεντρώθηκε σε ένα κομμάτι του νέου του χαρτοφυλακίου, τις υποδομές.

Ο αρμόδιος υπουργός αναγνώρισε τα έργα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε πως «θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά», ωστόσο σημείωσε πως παραμένουν και πολλά ανοιχτά θέματα για αυτό και δρομολογείται μια νέα δέσμη έργων. Μάλιστα, όπως σημείωσε το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα του 2030 περιλαμβάνει συνολικά 188 σημαντικά έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 27,6 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας τα έργα υποδομής που πρωταγωνιστούν στην ατζέντα του υπουργείου είναι το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας Ε65, ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος, η σύνδεση Άκτιο - Αμβρακία και ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης. Έκτο έργο είναι το Μετρό της Αθήνας και έβδομο σημαντικό έργο είναι ο δρόμος Μπράλος - Άμφισσα.

Υπάρχουν όμως και παρά πολλά έργα σε κάθε περιφέρεια της χώρας σε διάφορες φάσεις εξέλιξης από τη διαγωνιστική διαδικασία μέχρι και την υλοποίηση, όπως είπε και πρόσθεσε πως αυτά περιλαμβάνουν δικαστικά μέγαρα, φοιτητικές εστίες, οδικά δίκτυα και λιμάνια, μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε ακόμα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων που θα συνδέουν τα έξι μεγάλα λιμάνια με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας ως διαμετακομιστικό κόμβο. Προανήγγειλε, τέλος, σημαντικές επενδύσεις σε εγγειοβελτιωτικές και αρδευτικές υποδομές, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη δημοπρατηθεί τα αρδευτικά έργα της περιοχής Βάλτου-Αμφιλοχίας, στο Μπραμιανό της Ιεράπετρας, το φράγμα Ενιπέα και το φράγμα του Ταυρωνίτη. Σε αυτά θα προστεθούν 63 μεγάλα αρδευτικά έργα, προϋπολογισμού 784.000.000 ευρώ, που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ωρίμανσης, η υλοποίηση των οποίων θα επιταχυνθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ