ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αρτοποιοί: «Κίνδυνος λουκέτου για το 30% των φούρνων την επόμενη τριετία»

INTIME

Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους εκπέμπουν οι αρτοποιοί, με την πορεία των τιμών των αλεύρων να προκαλεί ανησυχία, την ίδια στιγμή που και οι υπόλοιπες πρώτες ύλες για τα προϊόντα που παρασκευάζουν, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

«Δεν έχουμε περιθώρια να προχωρήσουμε σε άλλες αυξήσεις στα προϊόντα μας προς τους καταναλωτές. Οι τελευταίες στο ψωμί έγιναν πέρσι τον Μάρτιο και έκτοτε έχουμε συγκρατήσει τις τιμές. Τα λουκέτα σε αρτοποιεία της χώρας, για οικονομικούς λόγους, που ξεκίνησαν μετά την ενεργειακή κρίση συνεχίζονται. Όσο το κόστος παραμένει υψηλό, εκτίμησή μου είναι πως τα επόμενα 2-3 χρόνια πάνω από το 30% των αρτοποιείων θα βάλει λουκέτο» σημειώνει χαρακτηριστικά στο CNN Greece o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει η Ομοσπονδία τον Οκτώβριο του 2022, μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, περισσότερα από 200 αρτοποιεία σε όλη τη χώρα είχαν βάλει λουκέτο, με τον κ. Μούσιο μάλιστα να επισημαίνει, πως παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο να κλείνουν φούρνοι για οικονομικούς λόγους. Έως τότε κάποιος αρτοποιός έκλεινε την επιχείρησή του μόνο για λόγους συνταξιοδότησης και εφόσον δεν υπήρχε κανείς να τον διαδεχθεί στην επιχείρηση.

Περίπου 10 μήνες μετά, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αρτοποιών, ο αριθμός των φούρνων που έχει κατεβάσει οριστικά ρολά έχει αυξηθεί, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της Ομοσπονδίας το επόμενο διάστημα.

«Στάση αναμονής» για τις αυξήσεις στα σιτηρά

Κι ενώ το κόστος για τους επαγγελματίες είναι ήδη δυσβάσταχτο καθώς οι τιμές και των υπόλοιπων πρώτων υλών (γάλα, βούτυρο κτλ) δεν υποχωρούν, νέα ανησυχία προκαλεί η άνοδος της τιμής των σιτηρών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στις 17 Ιουλίου.

Στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, το σιτάρι ξεκίνησε να πωλείται, βάσει των πρώτων συμβολαίων των συνεταιρισμών πριν από έναν μήνα από 25 έως 30 λεπτά και πλέον φτάνει τα 38 λεπτά.

«Έχουμε ήδη ενημέρωση από τη βιομηχανία για αυξήσεις άνω του 10% τις επόμενες μέρες στα άλευρα, τη βασική μας πρώτη ύλη, κι ενώ εκείνες έχουν ακόμα αποθέματα αγορασμένα σε χαμηλότερη τιμή» σημειώνει ο κ. Μούσιος στο CNN Greece. Συμπληρώνει μάλιστα πως η τωρινή κατάσταση θυμίζει την αντίστοιχη που βίωσαν οι επαγγελματίες τον Φεβρουάριο του 2022 αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Προς το παρόν ο κλάδος, σύμφωνα με τον ίδιο, τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να δει πως θα εξελιχθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά στις τιμές στο ψωμί και τα υπόλοιπα προϊόντα που αγοράζουν οι καταναλωτές από τους φούρνους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος υπογραμμίζει ότι «προς το παρόν δεν σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις στις τιμές. Άλλωστε οι φούρνοι της γειτονιάς έχουν διαφορετική σχέση με τους καταναλωτές τους» τονίζει.

Σημειώνεται πως για το ζήτημα των αυξήσεων των τιμών στα άλευρα τη διαμαρτυρία της έχει εκφράσει και η Συντεχνία αρτοποιών Αθηνών προαστίων Περιχώρων αποστέλλοντας επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση.

«Είναι αναγκαία η αποτροπή περαιτέρω αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και η εξάλειψη της αισχροκέρδειας για τον κλάδο μας» καταλήγει στην επιστολή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης