ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ταμείο Ανάκαμψης: Πρόσθετα κονδύλια 5,8 δισ. ευρώ διεκδικεί η Ελλάδα

Ταμείο Ανάκαμψης: Πρόσθετα κονδύλια 5,8 δισ. ευρώ διεκδικεί η Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ ΜΠΕ

Πρόσθετα κονδύλια, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, διεκδικεί η Ελλάδα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου αφενός να χορηγηθούν περισσότερα χαμηλότοκα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου να χρηματοδοτηθούν πράσινες επενδύσεις. 

Να σημειωθεί πως, το σχετικό κείμενο είναι σε δημόσια διαβούλευση.

Στόχος της αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη «Ελλάδα 2. 0» είναι να πέσει ρευστότητα στην αγορά. Ρευστότητα στοχευμένη σε δράσεις που θα συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά ρευστότητα, που σημαίνει δηλαδή χαμηλότοκα δάνεια.

Η ελληνική πρόταση υπόκειται σε αναθεώρηση, διότι έχουν αλλάξει αρκετές παράμετροι και κυρίως και το ενεργειακό κόστος αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις, τα επιτόκια που έχουν ανέβει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όλα αυτά θα προσμετρηθούν, προκειμένου να ληφθεί έγκριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η αναθεώρηση κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη παράμετρος είναι ότι μπαίνει ένα ειδικό κεφάλαιο REpowerEU, το οποίο προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. εκ των οποίων τα 795, δηλαδή ουσιαστικά τα μισά χρήματα θα έρθουν από τον μηχανισμό. Όπως το λέει και η λέξη, το Repower δηλαδή, είναι επενδύσεις οι οποίες είναι στον τομέα της ενέργειας και είναι στοχευμένες στην εξοικονόμηση ενέργειας από νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και στην ταχύτερη εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών των ΑΠΕ, με έμφαση στην παραγωγή βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου, φωτοβολταϊκά στις στέγες, αλλά μαζί με μπαταρίες για να μπορεί να γίνει αποθήκευση της ενέργειας και τέλος επέκταση του προγράμματος για ηλιακούς θερμοσίφωνες από όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά.

Στη δεύτερη κατεύθυνση της αναθεώρησης του Ελλάδα 2 0, η οποία αφορά στο σχέδιο ανάκαμψης. Εδώ, αν και μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας 12,7 δισ. η ελληνική πρόταση είναι να ζητήσουμε επιπλέον δάνεια 5 δισ., δηλαδή να ανέβουν να ανέβουμε κοντά στα 17,7 δισ. Τα επιπλέον δάνεια, αυτό το οποίο δηλαδή θα γράψουμε στην αναθεωρημένη πρόταση, είναι για τους εξής τομείς. Για να χρηματοδοτηθούν δηλαδή ιδιωτικές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην καινοτομία, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια, στις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Σήμερα η αξιολόγηση από τον οίκο Scope Ratings

Η αξιολόγηση του οίκου Scope αναμένεται εντός της ημέρας που παρά το γεγονός ότι δεν τον αναγνωρίζει η Φρανκφούρτη είναι σημαντική διότι αν έρθει και επαναλάβει αυτό το οποίο έκανε ο ιαπωνικός οίκος στις αρχές της εβδομάδας, τότε θα έχουμε δύο οίκους που θα μας έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ο ιαπωνικός οίκος R& I έβαλε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα την προηγούμενη Δευτέρα κι αν το κάνει απόψε και ο οίκος Scope θα είναι μία αναβάθμιση του κλίματος που έτσι και αλλιώς είναι θετικό. Και όλα αυτά με στόχο στις τέσσερις αξιολογήσεις που θα γίνουν -δύο τον Σεπτέμβρη, μία τον Οκτώβριο και μία τον Δεκέμβριο – από τους τέσσερις μεγάλους οίκους, να πάρουμε και εκεί την αναβάθμιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ