ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι φέρνει η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα - «Διαβατήριο» για μια αγορά δισεκατομμυρίων

Τι φέρνει η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα - «Διαβατήριο» για μια αγορά δισεκατομμυρίων
INTIME NEWS

Τις σχέσεις Ινδίας - Ελλάδας έχει σκοπό να εμβαθύνει η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από 40 χρόνια που πρωθυπουργός της Ινδίας επισκέπτεται την Ελλάδα και όπως υπογραμμίζει ο κ. Μόντι η επίσκεψή του στην Ελλάδα «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολυπαραγοντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Πρόκειται για μια επίσκεψη με έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, καθώς τον Ινδό πρωθυπουργό συνοδεύουν κορυφαίοι επιχειρηματίες της χώρας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες. Σημειώνεται πως την οργάνωση της «ατζέντας» έχουν αναλάβει οι κ.κ. Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας και Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Η συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η άμυνα και οι πολιτιστικές και λαϊκές επαφές, έχουν φέρει τις δύο χώρες μας πιο κοντά», υπογραμμίζει ο κ. Μόντι.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα από πλευράς της Ινδίας, οι δύο χώρες απολαμβάνουν πολιτισμικούς δεσμούς, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια μέσω της συνεργασίας σε τομείς όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η άμυνα, το εμπόριο και οι επενδύσεις και οι δεσμοί μεταξύ ανθρώπων.

Ενισχύονται οι επιχειρηματικές σχέσεις

Αν και στο «πολιτιστικό» κομμάτι οι δύο χώρες έχουν καλές σχέσεις, οι επιχειρηματικές συνεργασίες μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας είναι «μετρημένες» στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μάλιστα, αυτές που ξεχωρίζουν είναι ο Όμιλος GRM που μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατασκευάζουν το αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης και αποτελεί τον πρώτο μεγάλο Ινδό επενδυτή στην Ελλάδα και το Switz Group που έχει εξαγοράσει ποσοστό των εταιρειών Κρητών Αρτός, Κουλουράδες, Οlympic Foods Άρτιζαν Ελλάς.

Τα τελευταία χρόνια, οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά με τον όγκο του διμερούς εμπορίου να έχει αυξηθεί κατά 58% το 2022, φτάνοντας στα 1,32 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών. Παράλληλα, Ελλάδα και Ινδία έχουν έρθει πιο κοντά και στον αμυντικό τομέα, με σημείο αναφοράς την πολυεθνική αεροπορική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ-23, με επικεφαλής την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά μαχητικά αεροσκάφη Su-30MKI της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας. Στο ίδιο κλίμα, το πολεμικό πλοίο INS Chennai του Ινδικού Ναυτικού έφτασε πρόσφατα στον κόλπο της Σούδας, όπου πραγματοποίησε επίσης άσκηση διέλευσης με το ελληνικό πολεμικό πλοίο Νικηφόρος Φωκάς. Εκτός από αυτό, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στην ινδική άσκηση «Tarang Shakti» τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε θέματα εργατικού δυναμικού και τεχνολογίας, ενώ κομβικό ρόλο ενδέχεται να έχει ο φαρμακευτικός κλάδος, καθώς η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο, με τον φαρμακευτικό τομέα να καλύπτει πάνω από το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για εμβόλια.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά το Brexit, η Ινδία αναζητά έναν σταθερό σύμμαχο που θα μπορούσε να αποτελέσει την πύλη εισόδου για ινδικές επιχειρήσεις στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, στο «τραπέζι» των συζητήσεων ενδέχεται να βρεθεί και το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ταχύτερη «εισαγωγή» των ινδικών προϊόντων στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ