ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Λαγκάρντ: Τα υψηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν - «Παράθυρο» και για νέες αυξήσεις

Λαγκάρντ: Τα υψηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν - «Παράθυρο» και για νέες αυξήσεις
H επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Το «ακριβό χρήμα» στην Ευρωζώνη ήρθε για να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για πτώση του πληθωρισμού προς το επίπεδο του 2%.

Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της 10ης συνεχόμενης αύξησης στα επιτόκια του Ευρώ από τον Ιούλιο του 2022.

Πλέον, το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται στο 4,5% ενώ αυτό της αποδοχής καταθέσεων στο 4%, τα οποία και αποτελούν ιστορικά υψηλών.

Και με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ, τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα που μπορούν, αν διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, να συμβάλουν σημαντικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου η κυρία Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να διευκρινίσει πόσο ακριβώς θα είναι αυτό το διάστημα και έσπευσε να προσθέσει ότι δεν μπορεί να πει ότι το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τώρα τα επιτόκια θα είναι το υψηλότερο στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης.

Μολαταύτα, όπως ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται αλλά αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο διάστημα. Υπό αυτό το πρίσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της είναι αποφασισμένο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Έτσι, προχώρησε στη σημερινή αύξηση με στόχο να ενισχύσει την πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 5,6% το 2023, στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, , οι αυξήσεις επιτοκίων αντανακλούν την εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Το ντόμινο των αυξήσεων

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ ήρθαν σε συνέχεια της απόφασής της να επεκτείνει το σερί ανόδου των επιτοκίων του ευρώ, αυξάνοντάς τα κατά 25 μονάδες βάσης. Πλέον, το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται στο 4,5% ενώ αυτό της αποδοχής καταθέσεων στο 4%.

Πρόκειται για τη 10η συνεχόμενη αύξηση από τον Ιούλιο του 2022, όταν και ξεκίνησε το ανοδικό σερί, ενώ πλέον τα επιτόκια στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, βασικός λόγος για τη συνέχιση του ανοδικού σερί είναι οι προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων.

Η απόφαση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν ήρθε πάντως ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς οι αναλυτές εμφανίζονταν μοιρασμένοι για το αν τελικά θα υπήρχε μια «παύση» το Σεπτέμβριο ή αν τελικά -όπως και έγινε- η ΕΚΤ θα επέλεγε τη «σκληρή γραμμή» της συνέχισης των αυξήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ