Τσακλόγλου: «Τρέχουν» δύο πολύ μεγάλα πρότζεκτ στον ΕΦΚΑ
Ανανεώθηκε:
Για τις μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και την επαγγελματική ασφάλιση μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξη του το πρωί της Παρασκευής.
Παράλληλα, ο αρμόδιος υφυπουργός στάθηκε στον αντίκτυπο του δημογραφικού προβλήματος στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα, με τον κύριο Τσακλόγλου να τονίζει πως «έρχεται νέο νομοσχέδιο με το οποίο ενθαρρύνεται η συμμετοχή συνταξιούχων στην αγορά εργασίας».
Για τις μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ:
«Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» δύο πολύ μεγάλα πρότζεκτ στον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό σύστημα και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων. Η ολοκλήρωσή τους αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων».
Για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις:
«Αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι περίπου 40 χιλιάδες. Με διάταξη που θα έρθει σύντομα στη Βουλή θα εφαρμοστεί ο κανόνας του ΙΚΑ σε όλους τους ασφαλισμένους θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας εισφορών επικουρικής ασφάλισης είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τις προϋποθέσεις που προέβλεπε το κάθε πρώην Ταμείο».
Για την επαγγελματική ασφάλιση:
«Είναι αλήθεια ότι στην χώρα μας δεν είναι ανεπτυγμένη η επαγγελματική ασφάλιση. Ένα από τα κύρια κομμάτια του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό, στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την επαγγελματική ασφάλιση με κύρια έμφαση στην διευκόλυνση της δημιουργίας πολυεργοδοτικών επαγγελματικών ταμείων, την εισαγωγή πρακτικών καλής διακυβέρνησης, την ενίσχυση της εποπτείας των Ταμείων και τον εξορθολογισμό της φορολογίας τους».
Για τον αντίκτυπο του δημογραφικού προβλήματος:
«Παρότι η εξέλιξη των δημογραφικών μεταβλητών είναι, σίγουρα, αρνητική, η αγορά εργασίας στη χώρα μας έχει ακόμα κάποιες «ανάσες» καθώς η ανεργία η οποία την προηγούμενη τετραετία μειώθηκε θεαματικά αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν μεταρρυθμίσεις που έκλεισαν τις πόρτες για πρόωρη συνταξιοδότηση, αυξάνοντας τον αριθμό αυτών που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό. Παρότι η συμμετοχή γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι χαμηλότερη από ότι στην ΕΕ, αυτή συνεχίζει τα τελευταία χρόνια να αυξάνει. Ταυτόχρονα έρχεται νέο νομοσχέδιο με το οποίο ενθαρρύνεται η συμμετοχή συνταξιούχων στην αγορά εργασίας».