Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση στο 3% για την Ελλάδα - Στο 2,4% για την Ευρωζώνη
Ετήσια επιβράδυνση στο 3%, από το 3,8% κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, ενώ με ετήσιο ρυθμό 2,4% «έτρεξε» στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.
Το επίπεδο πληθωρισμού του Νοεμβρίου (2,4%) είναι το χαμηλότερο που καταγράφεται από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με τη Eurostat.
Παρόμοια τάση εμφάνισαν και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, στις οποίες εστιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως πιο κατατοπιστικό μέτρο αναφορικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί.
Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν προσμετρά στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, υποχώρησε στο 3,6% ετησίως από το 4,2% του Οκτωβρίου.
Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά δείχνει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών με ετήσιο ρυθμό 6,9%, έχοντας επιβραδύνει όμως από το 7,4% του Οκτωβρίου.
Ακολούθως, οι υπηρεσίες εμφανίζουν ρυθμό αύξησης τιμών κατά 4% επιβραδύνοντας από το 4,6%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά βλέπουν τις τιμές να τρέχουν με +2,9% από το +3,5%, ενώ στην ενέργεια οι τιμές μειώνονται με ρυθμό -11,5% από το -11,2% του Οκτωβρίου.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο - Επιβράδυνε σε ετήσια βάση
Ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις - Ποια τα δικαιώματα των καταναλωτών
00:30
ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι μήνυσε τον υπουργό Άμυνας που τον κατηγορεί για «στάση»
23:58
Σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή: Που αναμένεται να χιονίσει την Τρίτη - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
23:50
Πολεμικό Ναυτικό: Έκτακτες κρίσεις πλοιάρχων - Όλα τα ονόματα
23:49