ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στυλιανίδης: Επαφές με Κομισιόν για «πράσινα» πλοία με κονδύλια ΕΣΠΑ έως και 500 εκατ. ευρώ

Στυλιανίδης: Επαφές με Κομισιόν για «πράσινα» πλοία με κονδύλια ΕΣΠΑ έως και 500 εκατ. ευρώ
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Η χώρα μας ήδη βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το θέμα της "πράσινης" μετάβασης στην ακτοπλοΐα»: Αυτό αποκάλυψε ο  υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης σε πρόσφατη συνομιλία με δημοσιογράφους, με αφορμή υπογραφή μνημονίου Συνεργασίας (MoU) 1 δισ. ευρώ για τα Ναυπηγεία Νεωρίου και Ελευσίνας.

Ο υπουργός τόνισε πως ήδη έχει εξασφαλιστεί ένα κονδύλι στο ΕΣΠΑ που ξεκινά με 80 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 500 εκατ. ευρώ για το πως θα χτίσουμε «πράσινα» πλοία.

«Εχουμε μια τέτοια συζήτηση με την Κομισιόν και πρόκειται για μία σκληρή διαπραγμάτευση αφού έχει κάποιες προδιαγραφές που ζητούνται και μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην ελληνική κουλτούρα πλοιοκτησίας» ανέφερε, προσθέτοντας «όλα αυτά είναι μια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη και δεν θέλουμε να αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί».

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το 41% των ελληνικών ακτοπλοϊκών πλοίων που είναι δρομολογημένα, το 2035 θα είναι ηλικίας άνω των 40 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας του Ελληνικού Ακτοπλοϊκού Στόλου φθάνει τα 28 έτη και η ανανέωσή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ