ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Ραντεβού» με την εφορία – Οι πέντε προθεσμίες που εκπνέουν την Παρασκευή

«Ραντεβού» με την εφορία – Οι πέντε προθεσμίες που εκπνέουν την Παρασκευή
Pexels

Συνολικά πέντε προθεσμίες φορολογικών υποχρεώσεων εκπνέουν σήμερα, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου με τους λογιστές να ζητούν δίμηνη παράταση για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον όγκο των δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν.

Πρόκειται για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να γίνουν οι πληρωμές για της 6ην δόση του φόρου εισοδήματος και την όγδοη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν μέχρι και τις 29/12, εφόσον δεν δοθεί παράταση, είναι οι εξής:

  1. Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λπ. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2022. Σημειώνεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2022. Αυτό σημαίνει ότι για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που αφορούν το έτος 2020 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2021. Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν κάποιον άλλο κωδικό. Όσοι θέλουν να τροποποιήσουν άλλα στοιχεία της δήλωσης θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση. Με την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.
  2. Δηλώσεις φόρου εισοδήματος των αποβιωσάντων, για τα εισοδήματα που απέκτησαν μέχρι τη χρονολογία του θανάτου τους, που υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους.
  3. Δηλώσεις φόρου εισοδήματος κατοίκων εξωτερικού για όσους μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό εντός 2022.
  4. Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Αίτημα για δίμηνη παράταση

Επιστολή προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την ΑΑΔΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών με το αίτημα για μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τροποποιητικών, ηλεκτρονικών και χειρόγραφων, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητη «για την αποσυμφόρηση, τόσο των συναδέλφων Λογιστών – Φοροτεχνικών που έχουν αναλάβει αυτές τις δηλώσεις, αλλά και των ΔΟΥ που θα πρέπει να τις παραλάβουν και να τις επεξεργαστούν».

Μάλιστα, στην επιστολή τους ζητούν τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των ανωτέρω περιπτώσεων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, μέχρι τις 29/02/2024.

Ρύθμιση οφειλών, κάλυψη δαπανών και ακινησία

Υπενθυμίζεται πως μέχρι το τέλος του 2023, όσοι φορολογούμενοι έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους θα πρέπει να καταβάλουν τη μηνιαία δόση που αντιστοιχεί, όπως και ζητήματα καταβολής δόσεων για όσους είχαν λάβει στο παρελθόν προκαταβολή.

Όσοι και όσες είναι μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου για να καλύψουν ηλεκτρονικά τις δαπάνες, που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος. Διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο που ισοδυναμεί με το 22% του υπολοίπου ποσού, που δεν έχουν καλύψει.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι όσοι έχουν θέσει σε ακινησία το όχημά τους οφείλουν να ορίσουν ακριβώς το σημείο στο οποίο αυτό βρίσκεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ