ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ταμείο Επιχειρηματικότητας με δάνεια έως 2 δισ. ευρώ για ΜμΕ και startups

Ταμείο Επιχειρηματικότητας με δάνεια έως 2 δισ. ευρώ για ΜμΕ και startups
Pexels

Χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει η χρηματοδότηση προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ - για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ), με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο του προγράμματος ΤΕΠΙΧ που στόχο τη δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσφέροντας εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις επιτοκίου, ώστε να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, κερδισμένες από το ταμείο χρηματοδότησης θα είναι οι μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία που φέρει τις υπογραφές των κκ Νίκου Παπαθανάση και Γιώργου Ζαββού διευκολύνει την πρόσβαση τους σε πηγές χρηματοδότησης.

Σημειώνεται πως εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιευθεί η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Ταμείο.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

Πρόκειται για ένα ταμείο χαρτοφυλακίου – συνέχεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ - στο οποίο θα λειτουργήσουν καταρχήν το Ταμείο Εγγυοδοσίας με κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ και το Ταμείο Συγχρηματοδότησης με χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Αυτά θα περιλαμβάνουν:

  • Το υποταμείο «Γενική επιχειρηματικότητα», 4.692 επιχειρήσεις λαμβάνοντας μέσο ύψος δανείου τις 300.000 ευρώ και
  • Το υποταμείο «Επιχειρηματικότητα Νεοσύστατων Επιχειρήσεων», 937 επιχειρήσεις με μέσο ύψος δανείου τις 100.000 ευρώ.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο ήταν μόνο ταμείο παροχής συγχρηματοδοτούμενων δανείων, το νέο ΤΕΠΙΧ παρέχει δάνεια με διετή επιδότηση επιτοκίου, τόσο για κεφάλαια κίνησης, όσο και για επενδυτικά σχέδια, τα οποία εκτιμάται πως θα διευκολύνουν περί τις 6.500 ΜμΕ.

Μάλιστα, σημειώνεται πως εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Δύο νέες δράσεις για τις ΜμΕ

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει δύο νέες δράσεις ενίσχυσης νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021- 2027.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο κ. Παπαθανάσης προβλέπεται:

1. «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», με συνολική δημόσια δαπάνη 190.000.000 ευρώ.

2. «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων», με συνολική δημόσια δαπάνη 160.000.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ