ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα Ταμεία Εγγυήσεων και Δανείων

ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα Ταμεία Εγγυήσεων και Δανείων
Pexels / cottonbro studio

Σε δύο άξονες στηρίζεται το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο ξεκινάει το 2024, με το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Δανείων, καθώς για πρώτη φορά συνδυάζεται η εγγύηση των δανείων χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας και η σημαντική επιδότηση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια.

Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο του προγράμματος ΤΕΠΙΧ που στόχο τη δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσφέροντας εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις επιτοκίου, ώστε να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ χωρίζεται σε Ταμείο Εγγυήσεων, για την Εγγύηση και Επιδότηση Επιτοκίου και Ταμείο Δανείων για την Συγχρηματοδότηση & Επιδότηση Επιτοκίου, προϋπολογισμού 1,792 δισ. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ο μοναδικός εθνικός χρηματοπιστωτικός φορέας μόχλευσης δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, με στόχο τη βιώσιμη και ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας, που υλοποιεί με δυναμικούς ρυθμούς και με κοινωνική ευαισθησία μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων την φιλόδοξη αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Γιώργος Ζαββός στη Συνέντευξη Τύπου με θέμα τα «Επενδυτικά εργαλεία για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών».

Ο κ. Ζαββός επεσήμανε την καίρια συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την διεύρυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στη χρηματοδότηση, καθώς και το θετικό αποτύπωμα της HDB μέσα σε μία τριετία με δάνεια ύψους 9,4 δισ. ευρώ, στήριξη 306.000 θέσεων απασχόλησης, δημιουργία 18.600 νέων θέσεων εργασίας συμβολή 8,5 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας.

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΑΤ που «τρέχουν» ήδη είναι τα:

  • Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, με προϋπολογισμό 67,5 εκατ. ευρώ
  • Ταμείο Οπτικοακουστικών Μέσων, με προϋπολογισμό 67,5 εκατ. ευρώ (η ΕΑΤ προχώρησε σε βελτίωση των όρων διάθεσης, αυξάνοντας το ύψος του δανείου από 200 σε 400 χιλιάδες ευρώ και μειώνοντας τις εμπράγματες εξασφαλίσεις από 40% σε λιγότερο από 20%)
  • Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ
  • Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό που αυξήθηκε από τα 40 στα 107 εκατ. ευρώ
  • Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενο Δάνεια, με προϋπολογισμό 415 εκατ. ευρώ
  • Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης, με προϋπολογισμό 175 εκατ. ευρώ
  • Development Law Financial Instrument (DELFI), με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 2023 οι εκταμιεύσεις της ΕΑΤ ανήλθαν σε 933 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ προς ιδιώτες. Από τα δάνεια αυτά ωφελήθηκαν 4.456 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 9.500 ιδιώτες που χρηματοδοτήθηκαν με μέσο επιτόκιο 3,37% έναντι μέσου όρου αγοράς στο 6%.

Υπενθυμίζεται πως συνολικά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει χορηγήσει 45.325 νέα δάνεια, με το 75% των επιχειρήσεων που έχουν λάβει δάνεια να έχουν έως 10 άτομα προσωπικό και το 81% τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ