Ψηφιακή Υγεία και Big Data
Ο Γ. Λαμπρινός στο Delphi Economic Forum IX αναδεικνύει την ανάγκη της διεπιστημονικής δομής και την υιοθέτηση ψηφιακών συστημάτων για την αναβάθμιση της επαγγελματικής υγείας.
Ο κος. Γιώργος Λαμπρινός, Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Μ.ΕΠ. ΕΞ.Υ.Π.Π. και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GEP, συμμετείχε την Παρασκευή 12/04 στο πάνελ “Big Data & the Future of Digital Health: A Holistic View”, στο θεματικό πυλώνα Υγείας του Delphi Economic Forum IX, με διακεκριμένους συνομιλητές τους κο. Μάριο Θεμιστοκλέους, Υφυπουργό Υγείας, κα. Νίκη Τσούμα, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ και κο. Γιάννη Τούντα, Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κος. Λαμπρινός τοποθέτησε τη διάσταση της Υγείας, όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά συνολικά σε όλο τον πληθυσμό, με την έννοια της πρόληψης. Όπως συζητήθηκε εκτενώς στα περισσότερα panels για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και μιλώντας για Big Data και την ικανότητα δευτερογενούς επεξεργασίας, ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αναδεικνύονται είναι τα σημεία συλλογής δεδομένων. Ο κος. Λαμπρινός υπό το πρίσμα αυτό, επεσήμανε τη σημαντική συμβολή που μπορούν να έχουν οι επιχειρήσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από τις οποίες μπορούν να αντληθούν ανώνυμα ιατρικά δεδομένα εργαζομένων, τα οποία ήδη υπάρχουν, αλλά σε έντυπη μορφή, «σε ντουλάπια» όπως χαρακτηριστικά είπε, γεγονός που τα καθιστά σήμερα μη ικανά προς αξιοποίηση.
Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά, ότι σήμερα οι επιχειρήσεις -κάτι που ευνόησε η πανδημία- έχουν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν ιδιωτικά κεφάλαια στην προαγωγή της υγείας και ευεξίας των εργαζομένων τους, αλλά και των οικογενειών τους. Όπως ανέφερε, αυτό προεκτείνεται και σε τομείς wellbeing, ψυχικής υγείας, διατροφής και άσκησης, δημιουργώντας ένα σύνολο από δεδομένα, που, με την πρωτοβουλία του εργοδότη, μπορούν να καταγραφούν στο χώρο εργασίας σε ιδιωτικές ψηφιακές πλατφόρμες που έχουν σχεδιαστεί για το λόγο αυτό.
Με τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες της υφιστάμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και με την υψηλή τεχνογνωσία της ΗΔΙΚΑ, μπορούμε να στραφούμε προς τον Ψηφιακό Φάκελο Υγείας Εργαζομένου, τόνισε ο κος Λαμπρινός και μαζί με την ιδιωτική πρωτοβουλία, να συλλέξουμε πρωτογενή δεδομένα κι εν συνεχεία να διευκολυνθεί η δευτερογενής επεξεργασία τους.
Υπερθεματίζοντας, ο κος Τούντας, ανέφερε ότι τα δεδομένα προαγωγής υγείας είναι κεντρικής σημασίας για τον πληθυσμό και τα νέα εργαλεία μπορούν να ενσωματώνουν τα δεδομένα πρόληψης αυτά, προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.
Όπως επεσήμανε ο κος Λαμπρινός, κρίνεται επιτακτική η εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου με σκοπό τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής δομής που θα υποστηρίζει το προφίλ υγείας των εργαζομένων, εστιάζοντας στην πρόληψη και προαγωγή υγείας σε συνδυασμό με την ψηφιακή καταγραφή, κάτι που θα απαιτούσε τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εργασίας. Άλλωστε, η τεχνολογία επιτρέπει την προέκταση του ήδη υλοποιηθέντος Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας - και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Τσούμα στο πάνελ, «ο φάκελος εργαζομένων αποτελεί ένα υποσύνολο δεδομένων που πρέπει να ενσωματωθούν στον ΑΗΦΥ». Επομένως - θεσμικού πλαισίου επιτρέποντος - η απαραίτητη τροποποίηση για την καταγραφή των δεδομένων εργαζομένων θα ήταν τεχνολογικά εφικτή.
Καταλήγοντας, ο κος Λαμπρινός αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης της κουλτούρας του συνολικού πληθυσμού, ώστε να αρθεί η επιφυλακτικότητα σε σχέση με τη διαχείριση αυτών των δεδομένων υγείας. Το θεσμικό πλαίσιο χτίζεται και θα βελτιωθεί, αλλά πρέπει να δουλέψουμε με ειλικρίνεια και σαφήνεια σε όλο τον πληθυσμό, του οποίου τα δεδομένα θα γίνουν πρωτογενή δεδομένα, προκειμένου να κατανοήσουν ότι η επεξεργασία τους θα γίνει για το κοινό καλό όλων μας, για την εξέλιξη της κοινωνίας και για μια καλύτερη υπηρεσία υγείας σε όλο το κοινωνικό σύνολο.