ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κοράκη στο CNN Insights: Κομβικός ο ρόλος των κλινικών μελετών - Χρειάζεται βούληση

Κοράκη στο CNN Insights: Κομβικός ο ρόλος των κλινικών μελετών - Χρειάζεται βούληση

H κυρία Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Κλινικών – HACRO και πρόεδρος της CORONIS στο CNN Insights

CNN GREECE

Για τη μεγάλη αξία των κλινικών μελετών και τον κομβικό τους ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας, της έρευνας και της αγοράς εργασίας αναφέρθηκε η κυρία Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Κλινικών – HACRO και πρόεδρος της CORONIS.

Η κυρία Κοράκη τόνισε ότι η Ευρώπη έχει προχωρήσει σημαντικά στο θέμα των κλινικών μελετών, με μία επένδυση της τάξης των 44 δις ευρώ, σε σύγκριση με τα 120 εκατ. ευρώ τα οποία επενδύει η Ελλάδα.

Ήδη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, πραγματοποιούνται 4.000 κλινικές μελέτες, όπου το 65% των μελετών αυτών, χρηματοδοτούνται από τη φαρμακοβιομηχανία.

Η χώρα μας χρειάζεται πολιτική βούληση, ώστε να απαλλαγούμε από τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τη δυστοκία που συχνά καταγράφεται στο πεδίο αυτό, επεσήμανε εμφατικά η συνομιλήτριά μας.

Koraki spagadorou

Και συνέχισε: Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Ουγγαρία και το Βέλγιο- μία χώρα με τον ίδιο σχεδόν πληθυσμό με την Ελλάδα- η οποία ωστόσο έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στην έρευνα για τις κλινικές μελέτες.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω στη διενέργεια κλινικών μελετών, η πανδημία του COVID-19 έδωσε μία σημαντική ώθηση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2019 διενεργήθηκαν στη χώρα μας 150 κλινικές μελέτες, ενώ το 2022 ο αριθμός ανήλθε σε 262.

Επίσης σύμφωνα με την ομιλήτρια, οι κλινικές μελέτες προσφέρουν σημαντική τόνωση εκτός από την έρευνα και στην αγορά εργασίας, ενώ αποτελούν σημαντική ελπίδα για τους ασθενείς- ιδιαίτερα για τους χρονίως πάσχοντες και τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα- οι οποίοι ωστόσο συχνά εμφανίζονται να μην είναι ενημερωμένοι για την όλη διαδικασία διενέργειας μιας κλινικής μελέτης.

Αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται σημαντικά από τη διενέργεια κλινικών μελετών, καθώς το 20% των ποσών που επενδύονται, κατευθύνονται στα νοσοκομεία και τις Περιφέρειες. Είναι πασιφανές ότι το ΕΣΥ έχει μόνο οικονομικά οφέλη από τη διενέργεια των κλινικών μελετών, την ώρα που δεν δαπανά ούτε ένα ευρώ.

Τέλος, σε μία κοινωνία που γηράσκει, οι κλινικές μελέτες αποτελούν το κρίσιμο σημείο που θα φέρει στους ασθενείς το αγαθό της νέας θεραπείας και τεχνολογίας, μέσα από την καινοτομία!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ