ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τσακλόγλου: Πάνω από 180.000 οι συνταξιούχοι που εργάζονται

Τσακλόγλου: Πάνω από 180.000 οι συνταξιούχοι που εργάζονται

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πάνος Τσακλόγλου

INTIME (φωτογραφία αρχείου)

Στο μέτρο που δίνει τη δυνατότητα σε όσους συνταξιούχους επιθυμούν να εργαστούν με παρακράτηση ενός πόρου ύψους 10% επί του μισθού υπέρ ΕΦΚΑ από το 30% της σύνταξης που ήταν στο παρελθόν, αναφέρθηκε σε τηλεοπτική συνένετυξή του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

«Η εκτίμησή μας ήταν το ότι θα φτάναμε περίπου σε δύο χρόνια από τώρα να απασχολούνται περίπου 100.000 συνταξιούχοι. Ήδη μέσα στους πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς έχουν δηλώσει ότι εργάζονται πάνω από 180.000 συνταξιούχοι», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό One Channel.

Αναφερόμενος στην έκτακτη βάρδια εργασίας ο υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι το μέτρο αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, εξαιρώντας εστίαση και τουρισμό, αποκλειστικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί επί μονίμου βάσεως. Ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε επίσης ότι κατά την έκτακτη βάρδια ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου, ενώ αν η βάρδια αυτή συμπίπτει με Κυριακή ή ημέρα αργίας, η προσαύξηση φτάνει το 115%.

Για την εξέλιξη των μισθών στη χώρα μας ο ίδιος μίλησε για την αύξηση του Κατώτατου Μισθού όπου η σωρευτική ποσοστιαία αύξηση από το 2019 μέχρι σήμερα είναι σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε διαδικασία κατασκευής ενός αξιόπιστου δείκτη μισθών.

«Όμως, από όλους τους υπόλοιπους συναφείς δείκτες που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται ότι μπορεί η αύξησή τους να μην ήταν τόσο μεγάλη όσο αυτή του κατώτατου μισθού αλλά και αυτοί καταγράφουν αξιόλογη αύξηση κατά το αντίστοιχο διάστημα».

Κλείνοντας ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε για την ανεργία ότι «σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή ανεργία, όταν η οικονομία αρχίζει να παίρνει μπρος εκείνο το οποίο μειώνεται πρώτα είναι το ποσοστό ανεργίας ενώ οι μισθοί δεν μεταβάλλονται ουσιωδώς. Δηλαδή, οι εργοδότες μπορούν να βρουν με τον επικρατούντα μισθό πολλούς εργάτες στην αγορά εργασίας. Σε δεύτερη φάση, όταν εμφανίζονται στενότητες στην αγορά εργασίας, αρχίζουν να αυξάνονται και οι μισθοί. Αυτό παρατηρούμε σήμερα στη χώρα μας. Δηλαδή, βλέπουμε σε πολλούς κλάδους είναι να δίνονται αυξημένοι μισθοί για να μπορέσουν να προσελκύσουν εργαζομένους από άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας».

Όσον αφορά στον πληθωρισμό ο υφυπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα αλλά επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει αρκετά μέτρα που, όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν σημαντικά το ρυθμό του πληθωρισμού.