Πανώλη αιγοπροβάτων: «Φρέναρε» η κατανάλωση αρνιού, πρόβλημα επάρκειας στην Κρήτη
Η πανώλη επηρεάζει τις τιμές στο κρέας
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣΣτα κρεοπωλεία της Αθήνας η ζήτηση αρνιού έχει μειωθεί ενώ στην Κρήτη δεν έχουν επαρκή αποθέματα προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες εξαιτίας των κοινωνικών εκδηλώσεων στο νησί, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι επαγγελματίες στο CNN Greece. «Ο κίνδυνος από την πανώλη των αιγοπροβάτων δεν αφορά στη δημόσια υγεία.
Αφορά στην οικονομία, στο ζωικό μας κεφάλαιο, στα οικονομικά δεδομένα των κτηνοτρόφων που μπορεί να βλέπουν τα κοπάδια τους να χάνονται», όπως υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας κι ενώ οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα σε όλη τη χώρα για τον εντοπισμό κρουσμάτων συνεχίζονται.
Παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, πάντως, οι καταναλωτές το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις αγορές τους σε αρνί, με τη ζήτηση να είναι περιορισμένη σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους τα προηγούμενα χρόνια, όπως επισημαίνουν στο CNN Greece, εκπρόσωποι των κρεοπωλών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ένωσης Κρεοπωλών Αττικής, Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, στα κρεοπωλεία της πρωτεύουσας η ζήτηση ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, που αποτελεί το «Πάσχα του Καλοκαιριού» είναι σημαντικά μειωμένη.
«Αρνί υπάρχει, αλλά οι καταναλωτές δεν αγοράζουν» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ντεληφιλιππίδης, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές, σημειώνει πως παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την περίοδο πριν από τα κρούσματα πανώλης και κυμαίνονται στα 14-15 ευρώ το κιλό.
Αλλάζουν τα... μενού των γάμων στην Κρήτη
Από την άλλη πλευρά στην Κρήτη, όπου στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, έως τις 11 Αυγούστου τα σφαγεία για τα αμνοερίφια είναι κλειστά, επικρατεί έντονος προβληματισμός λόγω των αυξημένων αναγκών από τις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους και βαφτίσεις) στο νησί.
«Ελληνικό, κρητικό αμνοερίφιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Τα κρεοπωλεία ξεμένουν» υπογραμμίζει στο CNN Greece, o πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, Λευτέρης Ντουράκης.
Έτσι, ενώ στους παραδοσιακούς κρητικούς γάμους, το αρνί «πρωταγωνιστεί» στο τραπέζι, τις τελευταίες μέρες αρκετοί αναγκάζονται να το αντικαταστήσουν στο μενού, με μοσχάρι και γουρουνόπουλο.
Προτεραιότητα πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ντουράκη, είναι να αποφευχθεί η διασπορά των κρουσμάτων και το πλήγμα για την κτηνοτροφία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του, τα σφαγεία για τα αμνοερίφια να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία τα νέα κρούσματα πανώλης
Πανώλη αιγοπροβάτων: Η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από την Κομισιόν για τους κτηνοτρόφους
Κολυδάς για κακοκαιρία Byron: Μετατοπίζονται οι βροχές στα ανατολικά - Στο Αιγαίο «ζώνη» καταιγίδων
10:01
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΕΤΥΧΑΝ 6 κράτη - Από τη σκιά στην κορυφή
10:00
Huawei Seeds for the Future: Ποιες καινοτομίες είδε στην Κίνα μία φοιτήτρια από την Ελλάδα;
10:00
Υπό την πίεση των ΗΠΑ, Ρωσία και Ινδία ενισχύουν τους διμερείς τους δεσμούς
09:54