Επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ετησίως
Με επιπλέον κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ, ετησίως, ενισχύεται το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν τα δημόσια έργα, καθώς και οι κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις σε ολόκληρη την επικράτεια.
Πρόκειται για ένα από τα τρία νέα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα και εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με την αύξηση των επενδύσεων θα συνεχίσουν να δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας.
Ενώ, όπως σημείωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκτιμάται πως θα καταγράψει και φέτος, το 2025, ένα νέο ρεκόρ, με τα νέα κεφάλαια να ανεβάζουν τον προϋπολογισμό στα 14,6 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως το 2014 καταγράφηκε αύξηση των δαπανών κατά 150% στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε σχέση με το 2019 και αυτές ανήλθαν σε 13,315 δισ. ευρώ από 5,642 δισ. ευρώ.
Με χαρακτηριστικό ότι το 2024 ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ αυξήθηκε κατά 19% σε σχέση με το 2023, καθώς ενισχύθηκε επιπλέον με 1,3 δισ. ευρώ (έσοδα που προήλθαν από την ανάπτυξη και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής).
Το τρέχον έτος οι δαπάνες θα ξεπεράσουν σε 14,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της νέας αύξησης, ενώ θα ενισχυθούν κατά 17% το 2026. Το Πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα σκέλη του με συνολική εκτέλεση 101,25%.
Ποιος είναι ο επικρατέστερος διάδοχος του Αλί Λαριτζανί - Γιατί δεν θα είναι εύκολος ο ρόλος του
08:22
Οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν μια μικρή προειδοποίηση που στέλνουν τα ηφαίστεια πριν εκραγούν
08:19
30 χρόνια χωρίς τον Οδυσσέα Ελύτη: Ο ποιητής που έκανε το Αιγαίο παγκόσμια γλώσσα
08:13
Αισιόδοξο μήνυμα για τον ελληνικό τουρισμό από την Booking.com - Οι χώρες που τροφοδοτούν τη ζήτηση
08:09