ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διευθυντής Ένωσης Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων: Η Ελλάδα ανέκτησε την προ πανδημίας συνδεσιμότητα

Χρήστος Γαβαλάς Χρήστος Γαβαλάς - CNN Greece

Το εγκώμιο της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έπλεξε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων, Όλιβιερ Γιάνκοβεκ μιλώντας αποκλειστικά στο CNN Greece τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που ανέκτησε φέτος το καλοκαίρι πλήρως τους δείκτες της αεροπορικής συνδεσιμότητας, σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πριν την πανδημία.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα και ειδικά η κυβέρνησή της και η (τουριστική) βιομηχανία έχει κάνει μια άριστη δουλειά ώστε να μπορέσει να ανακτήσει συνδεσιμότητα όσο γίνεται περισσότερο», είπε.

Και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες πέρυσι που χαλάρωσαν τους περιορισμούς στα ταξίδια στην προσπάθειά της να καλοσορίσει τους τουρίστες, ο Έλληνας πρωθυπουργός πίεσε για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ταξιδιού που ήταν καθοριστικής σημασίας για να δώσει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους να ταξιδέψουν σε εποχές κορωνοϊού».

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στα ελληνικά αεροδρόμια λέγοντας ότι «έχουν υπάρξει πολύ δραστήρια στην κατάρτιση από την αρχή του δικτύου διαδρομών τους και στον επανακαθορισμό των πόλεων και των περιοχών τους», αλλά και ότι «έχουν δώσει πολλά κίνητρα στις εταιρείες, μειώνοντας τις χρεώσεις τους αλλά έκαναν πολλά και στο κομμάτι του μάρκετινγκ».

Ο κ. Γιάνκοβεκ άντλησε τα στοιχεία που παρέθεσε από την πρόσφατη έκθεση της ACI Europe - η οποία εκπροσωπεί 500 αεροδρόμια σε 55 χώρες - σχετικά την αεροπορική συνδεσιμότητα στην Ευρώπη.

Σε αυτήν καταγράφεται σαφώς άνοδος του όγκου επιβατών αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο το σύνολο της ευρωπαϊκής συνδεσιμότητας στα αεροδρόμια υπολείπεται σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 -με εξαίρεση την Ελλάδα- κάτι που ο κ. Γιάνκοβεκ αποδίδει στους περιορισμούς που εξακολουθούν να υφίστανται στα ταξίδια προς ή από την Ασία (-52% σε σχέση με το 2019) αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς έχει μηδενιστεί η σύνδεση με τις πόλεις της, την ώρα που η αντίστοιχη σύνδεση με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε, πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τον παράγοντα των παραδοσιακών αεροπορικών εταιρειών οι οποίες αποφάσισαν να κάνουν περικοπές και να μειώσουν τον στόλο τους στις αρχές της πανδημίας, «κάτι που σημαίνει ότι η συνολική τους δύναμη την οποία μπορούν να ρίξουν σήμερα στην αγορά είναι μικρότερη σε σχέση με αυτό που είχαν πριν την πανδημία».

Στον αντίποδα, ερωτηθείς για την τρομακτική άνοδο των εταιρειών χαμηλού κόστους που πλέον αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου της απευθείας αεροπορικής συνδεσιμότητας στην Ευρώπη, ο κ. Γιάνκοβεκ έκανε λόγο για ένα άκρως επιτυχημένο στρατηγικό πλάνο το οποίο έφερε εταιρείες όπως η Ryanair, η Wizz Air και η Easyjet να ετοιμάζονται να μεγαλώσουν τον στόλο τους την επόμενη δεκαετία, έναν στόλο που ήδη είναι και πιο νεανικός.

Σε μια εποχή μάλιστα έντονων πληθωριστικών τάσεων, υπογράμμισε, ο πελάτης ζητάει χαμηλότερες τιμές και αυτό είναι κάτι που αυτές οι εταιρείες το προσφέρουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ