ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δήμας στο CNN Greece: Στόχος μας να τρέχουμε ακόμη πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές μας

Newsroom

Στα βήματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του ρυθμού καινοτομίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας μιλώντας στο CNN Greece κατά το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως εξήγησε ο κ. Δήμας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα στο κομμάτι της βελτίωσης του ρυθμού καινοτομίας, το 2019 ήταν κάτω από τη 10η θέση, το 2020 σκαρφαλώσαμε στην 5η, το 2021 στην 3η και το 2022 στην πρώτη θέση.

«Ο στόχος μας είναι να τρέχουμε ακόμα πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές μας, διότι το οικοσύστημα καινοτομίας είναι παγκόσμιο και οι εξελίξεις είναι παγκόσμιες. Άρα για να μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός και να έχεις ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες, πρέπει να τρέχεις με πιο γρήγορους ρυθμούς» τόνισε.

Ως προς την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων ο κ. Δήμας επεσήμανε πως η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να καλλιεργήσει τις συνθήκες που θα δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες. Εξήγησε πως στις υπάρχουσες νεοφυείς επιχειρήσεις επιδιώκει να δοθούν σημαντικά εργαλεία για να μπορέσουν να κάνουν το παραπάνω βήμα και να γίνουν ακόμα πιο εξωστρεφείς. «Aλλά και στο κομμάτι των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, αναδιαμορφώνοντας όλο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τεχνοβλαστών, των spin-off εταιρειών, ώστε οι Έλληνες ερευνητές και τα μέλη ΔΕΠ να ιδρύουν εταιρείες, να έχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να αφοσιώνονται στην έρευνά τους, αλλά να πλαισιώνονται με το ανθρώπινο δυναμικό και τα εργαλεία που χρειάζονται, για να μετατρέψουν την έρευνα σε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία με οικονομικό αντίκτυπο» εξήγησε.

«Θέλουμε να δώσουμε ακόμα περισσότερα εργαλεία, περισσότερες ευκαιρίες, στους ταλαντούχους Έλληνες επιχειρηματίες και ερευνητές» υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Τέλος ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στη σημαντική επένδυση της Hewlett Packard Enterprise, η οποία, δημιουργεί ένα παγκόσμιο κέντρο αριστείας στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, με 30 καλά αμειβόμενες ποιοτικές θέσεις εργασίας όπως είπε. «Δεν είναι μόνο η δημιουργία του κέντρου που θα γίνει σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο και ειδικότερα για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και ότι σιγά σιγά δημιουργούνται οι απαραίτητοι, συμμέτοχοι, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνέργειες που θα μπορέσουν να βοηθήσουν και τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους ερευνητές, να έχουν ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση σε παγκόσμιες αγορές» σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ