ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ζαββός στο CNN Greece: Ο Ηρακλής ήταν ο καταλύτης για τις αναβαθμίσεις της οικονομίας

Newsroom

Στο CNN Greece μίλησε ο άνθρωπος που έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός για το σχέδιο Ηρακλής. Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Ελληνικής αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Γιώργο Ζαββό, ο οποίος στο πλαίσιο το 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την χρηματοπιστωτική ευστάθεια που διαθέτει πλέον η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζαββός δήλωσε πως ο Ηρακλής, «κατόρθωσε μέσα σε χρόνους ρεκόρ να μειώσει τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Όπως είδατε και πρόσφατα, το Bloomberg και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και εκθέσεις λέει ότι πρόκειται για επίτευγμα παγκοσμίου εμβέλειας, γιατί πολύ απλά συγκριτικά δεν έχει εμφανιστεί πουθενά αλλού. Τι πετύχαμε αυτό το πράγμα; Από τη στιγμή που οι τράπεζες ξεφορτώθηκαν τα κόκκινα δάνεια μπορούν πλέον να μπουν ενεργά μέσα στη χρηματοδότηση, να δώσουν ρευστότητα και πιστωτική επέκταση.

Επιπλέον, τόνισε πως με αυτό τον τρόπο, «καταφέραμε να εμπεδώσουμε την εμπιστοσύνη τους και στους επενδυτές, οι οποίοι ήρθαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στους καταθέτες. Ξέρουμε πια ότι έχουμε χρηματοπιστωτική ευστάθεια. Έχουμε ένα ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο πλέον μπορεί να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία».

«Κυρίως όμως οι τράπεζές μας - γιατί αυτό έγινε σε χρόνους ρεκόρ - μπορούν πλέον να χρηματοδοτήσουν και να μεταφέρουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εγκαίρως στην πραγματική οικονομία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και επιπλέον, ο Ηρακλής απετέλεσε τον καταλύτη, τον πρόδρομο δείκτη για δεκατρείς απανωτές αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών της ελληνικής οικονομίας».

Μια ανάσα πριν την επενδυτική βαθμίδα

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται μία ανάσα πριν από την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που σημαίνει μείωση του κόστους δανεισμού της ελληνικής οικονομίας.

«Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μία πολύπλευρη μεταρρύθμιση με τεράστιες ωφέλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο, γιατί όλο αυτό το επίτευγμα της μείωσης περίπου 50% των κόκκινων δανείων του συνολικού χαρτοφυλακίου, σε περίπου 6% σήμερα, έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί σε τίποτα ο φορολογούμενος».

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί τον κατ’ εξοχήν χρηματοδοτικό φορέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανέφερε ο κ. Ζαββός, τονίζοντας πως: «Στόχος μας είναι μεσοπρόθεσμα να αυξήσουμε και κατά 60.000 περίπου περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα».

«Θέλω να σας πω ότι τα δύο μόνο χρόνια, 2020 με 2022, περί τα 8,5 δισ. δάνεια, δάνεια δηλαδή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μαζί με δάνεια των τραπεζών, πήγαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που στόχο έχουν να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να βοηθηθούν απέναντι στο κόστος της ενεργειακής αύξησης, αλλά κυρίως και στα θέματα της σημερινής συνθήκες που επιφέρει η αύξηση των επιτοκίων.

Δημιουργήσαμε «νέα εργαλεία και τρία από αυτά που θα μπουν ήδη στην αγορά από την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. αυτή την εβδομάδα), βάσει των οποίων δίνουμε επιδότηση περίπου 40% σε άτοκες δόσεις. Συν τις δυνατότητες που έχουμε για εγγυήσεις με αυτή τη χρηματοδότηση».

Επισημαίνεται πως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αυτή τη στιγμή έχει μια τεράστια γκάμα προϊόντων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εστιάζεται και στα θέματα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, το θέμα της ψηφιακής μετάβασης, κυρίως όμως και σε θέματα καινοτομίας start ups, νέων επιχειρήσεων, όπου νέοι επιχειρηματίες θέλουν να μπουν στην αγορά.

«Και θα ήθελα να σημειώσω εκεί ακριβώς ένα προϊόν το οποίο έχουμε ένα σημαντικό προϊόν όπου ο δανειολήπτης, αν μετά από τρία χρόνια, έχει πετύχει τέσσερις με πέντε στόχους, οι οποίοι προβλέπονται στο συμβόλαιο, παίρνει πίσω ως μπόνους το 20% του δανείου του. Του χαρίζεται».

«Είμαστε δεσμευμένοι μέσα στα τέλη του χρόνου να κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να είναι ο πρώτος φορέας ο οποίος θα έχει μια πιστοποίηση, βάσει της οποίας θα μπορεί να έχει άμεση χρηματοδότηση τα κονδύλια των Βρυξελλών.

Δεύτερον, θα έχει άμεση δυνατότητα να αναλαμβάνει επενδύσεις για τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε μη ευρωπαϊκά κράτη», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ