Καλπάζουν οι τιμές των ενοικίων - «Σαφάρι» για ένα διαμέρισμα
Eurokinissi
ΧΡΗΜΑ

Καλπάζουν οι τιμές των ενοικίων - «Σαφάρι» για ένα διαμέρισμα

Την ίδια στιγμή που η αγορά κατοικίας παραμένει άπιαστο όνειρο για μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, ακόμη και η ενοικίαση ενός διαμερίσματος μοιάζει πλέον με «γολγοθά» για τους πολίτες.

Το ράλι ανόδου των τιμών που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στα ακίνητα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και το 2023 ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται, συγκριτικά, ως οικονομικότερες, τα ενοίκια πλέον δεν μπορούν να χαρακτηριστούν προσιτά για τους ενοικιαστές που ψάχνουν σπίτι.

Νέα άνοδος τιμών το γ΄τρίμηνο του 2023

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos, το τρίτο τρίμηνο του 2023 έκλεισε με +7% μέση αύξηση στις τιμές ενοικίασης πανελλαδικά, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Σε περιοχές ωστόσο των μεγάλων αστικών κέντρων, οι αυξήσεις είναι ακόμη υψηλότερες, φτάνοντας ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό μέσα σε έναν χρόνο.

Ενδεικτική είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στην Αττική, όπου βάσει των ίδιων στοιχείων το φθηνότερο μέσο ενοίκιο εντοπίζεται στις Αχαρνές, στα 6,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι για μια κατοικία 80 τμ. το μέσο ενοίκιο στην οικονομικότερη περιοχή της Αττικής φτάνει τα 528 ευρώ, δηλαδή περίπου τον μισό μέσο μισθό ενός εργαζόμενου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης η αύξηση κατά 10,20% μέσα σε έναν χρόνο στα ενοίκια που καταγράφεται στον Πειραιά και κατά 10,60% στα Προάστια του. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών και στο κέντρο της Αθήνας (+10,9%), στα Νότια Προάστια (+9,10%), και στα Βόρεια Προάστια (+7,7%), περιοχές στις οποίες το μέσο τ.μ διαμορφώνεται αρκετά πάνω από τα 10 ευρώ.

Δυσεύρετα και ακριβά τα μικρά διαμερίσματα

Σε ακόμη δυσκολότερη θέση φαίνεται πως βρίσκονται όσοι αναζητούν να νοικιάσουν μικρά διαμερίσματα όπως επίσης και οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή τους κατοικία. Η επιλογή πολλών ιδιοκτητών τα τελευταία χρόνια να εγγράψουν τα σπίτια τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθιστά δυσεύρετα τα μικρά ακίνητα. Ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων με υψηλή ζήτηση καθώς και σε νησιά της χώρας που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς.

Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα έρευνας της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών, Geoaxis σχετικά με την εξέλιξη των τιμών στα φοιτητικά διαμερίσματα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση στην Αθήνα, φτάνει το 80,42%. Έτσι, όταν το 2014, το ενοίκιο για ένα φοιτητικό διαμέρισμα 50 τμ. στην πρωτεύουσα κόστιζε κατά μέσο όρο περί τα 255 ευρώ τον μήνα, σήμερα η αντίστοιχη τιμή διαμορφώνεται σχεδόν στα 460 ευρώ τον μήνα.

Κι αν η Αθήνα αποτελεί την ακριβότερη πόλη όσον αφορά στις τιμές των φοιτητικών ενοικίων μεταξύ των μεγάλων πόλεων που εξετάζει η έρευνα, σχεδόν αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται και στις υπόλοιπες. Ενδεικτικά στην Πάτρα, η οποία πλέον «σκαρφάλωσε» στη δεύτερη θέση από πλευράς ενοικίων στα διαμερίσματα που απευθύνονται σε φοιτητές, το 2014 το μέσο ενοίκιο έφτανε τα 4,82 ευρώ το τμ. και πλέον κοστίζει 8,69 ευρώ το τ.μ. εμφανίζοντας αύξηση 80,37% σε διάστημα μίας δεκαετίας. Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση την ίδια περίοδο φτάνει το 68,03%, στο Ηράκλειο το 56,71%, στον Βόλο το 53,89% ενώ η μικρότερη καταγράφεται στην Κομοτηνή με 31,87%.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα του CNN Greece στο βαρύ χειμώνα της ακρίβειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ