ΧΡΗΜΑ

Fuel Pass 2: Πώς και πότε θα δοθεί η επιδότηση - Αναλυτικά παραδείγματα

Fuel Pass 2: Πώς και πότε θα δοθεί η επιδότηση - Αναλυτικά παραδείγματα
Δυνητικά οι δικαιούχοι φτάνουν τους 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, οι οποίοι μπορούν να λάβουν την επιδότηση fuel pass που φτάνει έως και τα 100 ευρώ INTIME

Προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήματος ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού έως και τα 45.000 ευρώ και αύξηση του ποσού έως τα 100 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του φορολογούμενου και το είδος του οχήματος προβλέπει το νέο καθεστώς για την επιδότηση στα υγρά καύσιμα, δηλάδη του Fuel Pass 2 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων στο τέλος Ιουλίου τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Δικαιούχοι. Τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στη κατοχή τους αυτοκίνητο η μοτοσυκλέτα.

Εισοδηματικό κριτήριο. Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Έτσι για ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ για ένα παιδί τα 36.000 ευρώ για δύο παιδία τα 39.000 ευρώ, για τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και ούτω καθεξής με ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών. Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατομμύρια από τα 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτητών οχημάτων.

Προϋποθέσεις. Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας

Ύψος επιδότησης. Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση. Τα συνολικά ποσά της επιδότησης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος ως εξής

Για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή:

  • 80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακή κάρτας
  • 65 ευρώ χωρίς κάρτα με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό
  • Για αυτοκίνητο σε νησιωτική χώρα
  • 100 ευρώ με τη χρήση κάρτας
  • 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό

Για μοτοσυκλέτες:

  • 60 ευρώ με τη χρήση κάρτα στην ηπειρωτική περιοχή και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό
  • 70 ευρώ με κάρτα στα νησιά και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.

Η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο) και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο).

Αναλυτικά παραδείγματα

Για παράδειγμα με τις τιμές που ίσχυαν στις 16 Ιουνίου:

  • Με 2,40 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,96 ευρώ.
  • Με 2,06 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,62 ευρώ.
  • Με 2,55 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Δωδεκάνησα), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,99 ευρώ.
  • Με 2,22 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Κυκλάδες), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,66 ευρώ.

Η επιδότηση στο ντίζελ κίνησης θα συνεχιστεί τον Ιούλιο. Αύγουστο και Σεπτέμβριο και θα παραμείνει στα 12 λεπτά το λίτρο και μαζί με το ΦΠΑ στα 15 ευρώ το λίτρο.

Πώς και πότε θα δοθεί η επιδότηση

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για όσους δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό δύναται να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους. Το ποσό της επιδότησης αναμένεται να καταβληθεί εφάπαξ στις αρχές Αυγούστου

Στο πακέτο των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και η επιστροφή εντός του Αυγούστου του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Στη συνέχεια το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία των ανωτέρω αγορών και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Το ποσό που θα διατεθεί εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ