ΧΡΗΜΑ

Ακριβές μου διακοπές: Αποδράσεις λιγότερων ημερών και πιο οικονομικές θα κάνουν φέτος οι Έλληνες

Ακριβές μου διακοπές: Αποδράσεις λιγότερων ημερών και πιο οικονομικές θα κάνουν φέτος οι Έλληνες
Με βάση την έρευνα του ΣΕΛΠΕ, οι διακοπές το φετινό καλοκαίρι μετατρέπονται σε όνειρο θερινής νυκτός για το 48% των καταναλωτών. INTIME

Σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές δεν θα κάνει διακοπές φέτος ενώ ακόμη και όσοι ταξιδέψουν σε κάποιο προορισμό, θα μειώσουν τα έξοδα τους και καθώς και τις μέρες παραμονής.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος σύμφωνα με την οποία, οι αυξήσεις τιμών αποτελούν την κύρια πηγή ανησυχίας για 3 στους 4 καταναλωτές.

Το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας έχει «χτυπήσει» και τις διακοπές των Ελλήνων που αναζητούν τρόπους ώστε να μειώσουν τα έξοδα τους, την ίδια στιγμή που οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Greece για το κόστος των διακοπών, οι τιμές στα ακτοπλοϊκά έχουν ανατιμηθεί συνολικά έως και τρεις φορές τους τελευταίους μήνες, με την τελευταία ανατίμηση την 1η Ιουλίου, να αυξάνει επιπλέον το κόστος έως και κατά 8% σε κάποιους προορισμούς.

Η διαμονή σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο επίσης κοστίζει έως και κατά 30% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι ενώ η τιμή της βενζίνης σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τα νησιά να κρατούν τα «σκήπτρα» της ακρίβειας.

Επιπλέον επιβάρυνση για όσους κάνουν διακοπές είναι και οι αυξήσεις στα είδη διατροφής, τα καταστήματα εστίασης, τον καφέ ακόμη στο χέρι αλλά και στο κόστος για τις ξαπλώστρες στις οργανωμένες παραλίες.

Με βάση την έρευνα του ΣΕΛΠΕ, οι διακοπές το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να μετατρέπονται σε όνειρο θερινής νυκτός για το 48% των καταναλωτών που δηλώνει ότι δεν θα κάνει.

Το 22% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα κάνει, αλλά πιο περιορισμένα και μόλις 13% πάει διακοπές όπως κάθε χρόνο.

Πόσο μειώνουν τις δαπάνες των διακοπών

Σχετικά με το ποσό που θα δαπανήσουν για τις φετινές διακοπές, όσοι επισκεφθούν κάποιον προορισμό, το 35% δηλώνει ότι θα μειώσει τα έξοδα σε ποσοστό πάνω από 50%.

Για το 25% οι δαπάνες θα είναι μειωμένες σε ποσοστό έως 50% ενώ στα ίδια επίπεδα θα παραμείνουν για το 24%.

Για πάνω από 6 στους 10 Έλληνες, ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τις φετινές διακοπές είναι συνολικά το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα τους.

Λόγω μείωσης εισοδήματος ως αποτέλεσμα της ακρίβειας και ανατιμήσεων των προϊόντος, απαντά επίσης το 50% των ερωτηθέντων. Από την άλλη πλευρά η ανησυχία λόγω της πανδημίας COVID-19 ή λόγω των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ