ΧΡΗΜΑ

Σκυλακάκης: Από το φυσικό αέριο θα εξαρτηθεί ο όποιος δημοσιονομικός χώρος της χώρας

Σκυλακάκης: Από το φυσικό αέριο θα εξαρτηθεί ο όποιος δημοσιονομικός χώρος της χώρας
"Ο πληθωρισμός είναι μόνιμη ανατροφοδοτούμενη αύξηση τιμών και μισθών", τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το φυσικό αέριο θα είναι το μεγάλο μας πρόβλημα το επόμενο διάστημα, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί ο όποιος δημοσιονομικός χώρος της χώρας, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, συμπληρώνοντας πως «αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια παρέμβαση στον ηλεκτρισμό».

«Η ύφεση μειώνει τις τιμές των καυσίμων. Η πτώση των τιμών στα καύσιμα έχει μία καθυστέρηση. Το αέριο και όχι τα καύσιμα θα είναι το μεγάλο μας πρόβλημα το επόμενο διάστημα. Από αυτό θα καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Ant1.

«Σήμερα η τιμή του αερίου ήταν 11 φορές πάνω από την τιμή προ κρίσης», συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος έθεσε δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο.

Το πρώτο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα σημάνει αποκλιμάκωση των τιμών του. Το δεύτερο, η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, «από την οποία η Ελλάδα θα έχει μικρότερη συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».

Στην περίπτωση που υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, εξήγησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, προτεραιότητα θα είναι οι πιο αδύναμοι πολίτες.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάπτυξης και το κατά πόσο θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, ο Θ. Σκυλακάκης εξήγησε πως, «οι απορροφήσεις έχουν αρχίσει να αυξάνονται για το Ταμείο Ανάπτυξης. Κι έχουμε και πολύ μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις. Πρωτοφανείς για τα προηγούμενα δεδομένα. Πάνε πολύ καλά και τα δάνεια του Ταμείου, έχουμε φτάσει 2,6 δισ. δάνεια που έχουν εγκριθεί για 55 έργα», ωστόσο, αυτός «ο πολλαπλασιαστής θα επηρεάσει περισσότερο το 2022 και το 2023».

Όσο για το αν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση για τις ανατιμήσεις, αναφέρθηκε στην επικείμενη αύξηση των συντάξεων στην αρχή του νέου έτους και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Μείωση τιμών που πιθανόν θα δούμε τους επόμενους μήνες, είναι στα καύσιμα. Υπάρχουν προβλέψεις κι άλλα όπως το σιτάρι που βλέπω ότι αρχίζουν να πέφτουν», συμπλήρωσε.

«Ο πληθωρισμός είναι μόνιμη ανατροφοδοτούμενη αύξηση τιμών και μισθών, αυτήν τη στιγμή δεν είμαστε σε μόνιμη φάση και η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για τη διακοπή της ανατροφοδότησης», εξήγησε προβλέποντας ότι, «ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός το επόμενο διάστημα. Και θα είναι υψηλότερος από αυτό που περιμέναμε τα επόμενα χρόνια».

Τέλος, σχετικά με το σενάριο των πρόωρων εκλογών, το οποίο φαίνεται να απομακρύνεται, το χαρακτήρισε «θεσμικά σωστό» σημειώνοντας πως είναι «πολύ σημαντικό να φύγει από μπροστά το εκλογικό, για να μπορέσουμε να κάνουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να αποφύγουμε την κρίση, που χρειάζεται μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης» και διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση είναι απολύτως ενιαία σε αυτά τα θέματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ