ΧΡΗΜΑ

Μικρή πτώση στην τιμή της βενζίνης αλλά παραμένει ακριβή – Επιφυλακτικοί οι βενζινοπώλες

Μικρή πτώση στην τιμή της βενζίνης αλλά παραμένει ακριβή – Επιφυλακτικοί οι βενζινοπώλες
Παράγοντες της αγοράς αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί η τιμή της βενζίνης. ΙΝΤΙΜΕ

Μικρή μείωση καταγράφεται το τελευταίο δεκαήμερο στην πανελλαδική τιμή της βενζίνης που παραμένει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, με παράγοντες της αγοράς να αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, κάνοντας λόγο για ρευστή κατάσταση.

Αν και πρόκειται για τις πρώτες -έστω και «ισχνές» - ενδείξεις αποκλιμάκωσης έπειτα από καιρό, το ράλι ανόδου όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ήδη διαμορφώσει την τιμή της αμόλυβδης σε ιστορικά υψηλά.

Με αποτέλεσμα, η μικρή μείωση που καταγράφεται τις τελευταίες 10 ημέρες να μην κάνει αισθητή τη διαφορά στην τσέπη των καταναλωτών που συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά για να «γεμίσουν» το ρεζερβουάρ.

Την ίδια στιγμή, αφενός ακόμη κι αυτές οι μικρές μειώσεις κανείς δεν γνωρίζει εάν θα συνεχιστούν, αφετέρου οι τιμές στα νησιά παραμένουν ακόμη σε υψηλότατα επίπεδα κι ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής σεζόν.

Ενδεικτικό είναι ότι στις Κυκλάδες η μέση τιμή συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα πάνω από τα 2,60 ευρώ το λίτρο, στα 2,624.

«Από την περασμένη εβδομάδα έχουν ξεκινήσει σταδιακά και συνεχίζονται οι μειώσεις 2-3 έως και 5 σεντς στην τιμή. Είναι θετικό για την αγορά αλλά η κατάσταση είναι ρευστή και δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις εάν θα συνεχιστεί η αυτή η τάση. Εξάλλου γενικότερα δεν υπάρχει λογική στις αυξήσεις στα καύσιμα» σημειώνει στο CNN Greece η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Υπογράμμισε πάντως ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να αναμένουν επιστροφή στις παλιές τιμές της βενζίνης.

Σημειώνεται πως η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης διαμορφώθηκε στα 2,352 ευρώ το λίτρο στις 10 Ιουλίου, όταν δύο μέρες νωρίτερα ήταν στα 2,365 και μία εβδομάδα πριν, στα 2,392 ευρώ το λίτρο.

Στην Αττική η αμόλυβδη φτάνει κατά μέσο όρο τα 2,305 ευρώ το λίτρο, δύο μέρες νωρίτερα ήταν στα 2,320 και πριν από μία εβδομάδα στα 2,356 ευρώ το λίτρο.

Η κ. Ζάγκα επαναλαμβάνει πάντως ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα πρατήρια που πωλούν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, όσον αφορά στην ποιότητα της βενζίνης που βάζουν στα οχήματά τους.

Νωρίτερα φέτος η μείωση της κατανάλωσης του καλοκαιριού

Φέτος, σύμφωνα με την πρόεδρο των Βενζινοπωλών Αττικής, ήδη από τις αρχές Ιουλίου και νωρίτερα από ποτέ, άρχισε να παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης από τους οδηγούς, στην πρωτεύουσα.

«Την εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, τα προηγούμενα χρόνια την βλέπαμε τον Αύγουστο. Από την προηγούμενη Δευτέρα παρατηρούμε σταδιακή μείωση της κίνησης στην Αττική που αναμένεται να συνεχιστεί περαιτέρω πλησιάζοντας προς τον Αύγουστο» εξηγεί η κ. Ζάγκα.

Όπως επισημάνει η ίδια μάλιστα, αρκετοί ταξιδιώτες έχουν επιλέξει να ταξιδέψουν φέτος για τις διακοπές τους σε νησιά αλλά χωρίς τα αυτοκίνητά τους. Από την άλλη πλευρά, όσοι τα παίρνουν μαζί τους, γεμίζουν το ρεζερβουάρ κατά την αναχώρηση ώστε να «μην έχουν εκπλήξεις με τις τιμές» στους προορισμούς που θα επισκεφθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ