ΧΡΗΜΑ

Κύμα ακρίβειας: Στους λογαριασμούς ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους οι Έλληνες

Κύμα ακρίβειας: Στους λογαριασμούς ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους οι Έλληνες
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΛΠΕ οι δαπάνες για λογαριασμούς αποτελούν πλέον το 32% των εξόδων για τους καταναλωτές σε μηνιαία βάση. ΙΝΤΙΜΕ

Οι πληρωμές λογαριασμών αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη δαπάνη για τους Έλληνες καταναλωτές, «ροκανίζοντας» μηνιαίο τους εισόδημα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΛΠΕ διαμορφώνονται στο 32% των μηνιαίων εξόδων τους έναντι 25% τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Αντίθετα μειωμένες είναι οι δαπάνες τους για αγορές προϊόντων σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο, από 31% σε 26%.

Οι καταναλωτές εξάλλου δεν θεωρούν ότι είναι μία καλή περίοδος για αγορές, την κατατάσσουν δε ως τη χειρότερη περίοδο τα τελευταία δύο χρόνια για σημαντικές αγορές (έπιπλα, μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές) για το σπίτι.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες εξόδων, οι δαπάνες για φόρους καταγράφονται σταθερές ενώ και για υπηρεσίες καθώς και ενοίκια δεν παρουσιάζουν ουσιαστική μεταβολή.

Κόβουν αγορές για να πληρώσουν λογαριασμούς

Οι προσδοκίες για τις δαπάνες ως προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι επίσης αρνητικές και σχετίζονται άμεσα με το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Συγκεκριμένα το 45% εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο 2022 οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένες.

Αντίθετα, το 53% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων θα είναι μειωμένες, και μόλις το 17% ότι θα είναι αυξημένες.

Το ίδιο ισχύει για τις υπηρεσίες (εισιτήρια, εστίαση) για τις οποίες επίσης εκτιμάται μείωση στις δαπάνες από το 36% των καταναλωτών ενώ αύξηση μόλις από το 19%.

Σχετικά θετική είναι η μέτρηση σε σχέση με τη φορολογία για την οποία το 59% εκτιμά ότι θα μείνει αμετάβλητη, το 15% ότι θα παρουσιάσει μείωση και το 26% αύξηση.

Ουσιαστικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές περικόπτουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών για να πληρώσουν το κόστος ενέργειας και καυσίμων.

Τέλος ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής τον Ιούνιο του 2022 διαμορφώθηκε στο -64, μειωμένος σε σχέση με τον μήνα βάσης, τον Οκτώβριο του 2019 και μειωμένος σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Ιουλίου 2021.

Συγκεκριμένη η μείωση στον υπο-Δείκτη παρούσας κατάστασης ήταν από το -40 στο -58, ενώ ο υπό-δείκτης προσδοκιών μειώθηκε από -51 σε -73. Πρακτικά αυτό που καταγράφεται είναι και χαμηλές προσδοκίες, αλλά και επιβάρυνσή των οικονομικών στοιχείων των καταναλωτών, γεγονός που σχετίζεται με το αυξημένο κόστος ενέργειας όπως φαίνεται και σε άλλους δείκτες, αλλά ταυτόχρονα με τις πληθωριστικές τάσεις και την αβεβαιότητα λόγω του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ