Πάνω από τους μισούς Έλληνες σκέφτονται να μειώσουν τη χρήση αυτοκινήτου λόγω ακριβής βενζίνης
Ανανεώθηκε:
Τη χρήση του αυτοκινήτου δηλώνουν ότι σκέφτονται να μειώσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, ενώ 1 στους 5 το έχει ήδη κάνει.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε καθημερινή χρήση αυτοκινήτου, όπως προκύπτει από τη νέα Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari | YouGov.
Η αύξηση της τιμής των καυσίμων φαίνεται πως μπορεί να διαφοροποιήσει τους επόμενους μήνες τις συνήθειες στη μετακίνηση των Ελλήνων οδηγών που έως σήμερα σε ποσοστό 68% δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητό τους.
Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 53% ενώ πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται η Πορτογαλία, με το 74% των οδηγών να μετακινείται σε καθημερινή βάση με αυτοκίνητο και η Κροατία με 70%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι για όσους σκέφτονται να μειώσουν την χρήση του αυτοκινήτου, ο βασικός λόγος - σε ποσοστό 88%- είναι το κόστος των καυσίμων ενώ πολύ χαμηλότερα έρχεται η σωματική εξάσκηση με 24% , ακολουθεί η κλιματική αλλαγή / προστασία του περιβάλλοντος με 17% καθώς και η κυκλοφοριακή συμφόρηση με 16%.
Οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης που δηλώνουν ότι θα υιοθετήσουν στην περίπτωση αυτή οι οδηγοί είναι η μετακίνηση με τα πόδια και η χρήση των μέσων μεταφοράς. Σε χαμηλότερο βαθμό έρχεται η πιθανή αντικατάσταση από εναλλακτικό μέσο μετακίνησης (π.χ ποδήλατο, σκούτερ, ηλεκτρικό πατίνι, ταξί).
Παρά το αυξημένο κόστος της βενζίνης, ωστόσο ένας στους τέσσερις Έλληνες οδηγούς δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να μειώσει τη χρήση αυτοκινήτου.
Οι λόγοι, σύμφωνα με την έρευνα είναι κυρίως ότι οι διαδρομές και οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν τους το επιτρέπουν ενώ αρκετοί θεωρούν πως είναι δύσκολο να αλλάξουν συνήθειες.
Βολές Σαμαρά κατά Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά: Βάζει πλάτη για τις «Πρέσπες του Αιγαίου»
12:52
Πυρά Μαρινάκη κατά της αντιπολίτευσης: Κάποιοι προσέφεραν πολιτική κάλυψη σε δολοφονικές επιθέσεις
12:40
Παναγιώτης Νέστορας: «Είναι δολοφόνοι, το γκαζάκι είναι σαν σφαίρα - Να βρεθούν και να δικαστούν»
12:40
Μητσοτάκης για τα 250 χρόνια της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο οι διμερείς σχέσεις
12:38