ΧΡΗΜΑ

Νέες ανατιμήσεις «βλέπουν» 4 στις 10 μικρές επιχειρήσεις – Σε ποιους κλάδους

Νέες ανατιμήσεις «βλέπουν» 4 στις 10 μικρές επιχειρήσεις – Σε ποιους κλάδους
Το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε νέος ιστορικά υψηλός αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε ανατιμήσεις ΙΝΤΙΜΕ

Σε νέες αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες αναμένεται να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες, 4 στις 10 μικρές επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε νέος ιστορικά υψηλός αριθμός εκείνων που προχώρησαν σε ανατιμήσεις.

Το κόστος λειτουργίας τους έχει εκτοξευτεί και συνεχίζει ανοδική πορεία, εξαιτίας κυρίως της ενέργειας που έχει αυξηθεί κατά 76% τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μετακυλίουν μέρος των αυξήσεων που υφίστανται, στις τιμές και κατά συνέπεια στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ το 38,7% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές τους τους επόμενους μήνες έναντι μόλις του 6,7% που δήλωσε πως θα τις μειώσει. Το 44% δηλώνει ότι θα τις διατηρήσει στα τωρινά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις που προτίθενται να κάνουν αύξηση τιμών εμφανίζονται για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020, να μειώνονται σε ποσοστό. Παράλληλα παρατηρείται και μια μικρή αύξηση των επιχειρήσεων που προβλέπουν μειώσεις τιμών κάτι το οποίο επίσης έχει να συμβεί από την ίδια περίοδο.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις που προτίθενται να προχωρήσουν σε αύξηση τιμών είναι στον κλάδο του εμπορίου (49,5%) και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις (39,4%), καθώς οι συγκεκριμένοι τομείς εξαρτώνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από εισροές εμπορευμάτων και βασικών αγαθών που υφίστανται ανατιμήσεις διεθνώς.

Σε ό,τι αφορά ξεχωριστά τον κλάδο της εστίασης, οι επιχειρήσεις δήλωσαν σε ποσοστό 30,1% ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση τιμών το επόμενο εξάμηνο καθώς οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και τρόφιμα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας τους πέραν των υπόλοιπων επιβαρύνσεων.

Σε επίπεδα ρεκόρ το ποσοστό των επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές το πρώτο εξάμηνο

Κατά το πρώτο εξάμηνο, οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι ανέβασαν τις τιμές τους έφτασαν στο 59,2% ενώ μειώθηκαν σημαντικά εκείνες που δήλωσαν ότι τις χαμήλωσαν τιμές τους, καθώς και όσες τις διατήρησαν σταθερές.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές τους καταγράφονται στο εμπόριο (66,2%) και στη μεταποίηση (66,3%) έναντι των επιχειρήσεων στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών (47,9%). Στον κλάδο της εστίασης ωστόσο το 61,6% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι αύξησε τις τιμές του.

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, στις τουριστικές περιοχές παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση των τιμών με το 64,4% των επιχειρήσεων στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη να δηλώνουν ότι προχώρησαν ανατιμήσεις. Ακολούθησε η Κεντρική Ελλάδα με το 61,9% των επιχειρήσεων, η Βόρεια Ελλάδα με 59,5% και η Αττική με 55,3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ