ΧΡΗΜΑ

Ενεργειακή ακρίβεια: Αυξημένο επίδομα θέρμανσης για περισσότερους ανακοινώνει η κυβέρνηση

Ενεργειακή ακρίβεια: Αυξημένο επίδομα θέρμανσης για περισσότερους ανακοινώνει η κυβέρνηση
Στόχος να αντικατασταθεί η χρήση του ενεργοβόρου κλιματιστικού για τη θέρμανση με πετρέλαιο INTIME

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για τις οικονομικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στην «καρδιά» του πακέτου μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκεται η ενεργειακή ακρίβεια. Δεδομένου, δε, ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ένα μέτρο που έχει «κλειδώσει» με βεβαιότητα είναι η καταβολή αυξημένου επιδόματος θέρμανσης.

Το φετινό επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρσι, ενώ αναμένεται να καταβληθεί σε περισσότερους δικαιούχους.

Σε σχετική προαναγγελία προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο ΣΚΑΙ την Κυριακή. Όπως είπε: «Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερα χρήματα και διευρυμένη περίμετρο και φέτος δεν θα μπορεί να είναι διαφορετικά. Έχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε απαιτήσεις και ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό».

Διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα για την ενεργειακής ακρίβεια θα είναι συνεχή για όσο διαρκέσει η κρίση την οποία παρομοίωσε με την πανδημία, καθώς όπως είπε είναι εξωγενής, προκαλεί οικονομικά προβλήματα και απαιτεί οικονομική στήριξη των πολιτών.

«Σε κάθε πτυχή του οικονομικού βίου των ανθρώπων, είτε αυτό αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων στην καθημερινότητα, στο σούπερμάρκετ, στις αγορές του, είτε αφορά στη θέρμανσή του έχοντας πλήρη ενσυναίθηση των προβλημάτων, η κυβέρνηση κάθε δυνατότητα που υπάρχει με προσοχή για να μην τινάξουμε την οικονομία στον αέρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης έχει «κλειδώσει» στο πακέτο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, καθώς έχει σχετικά ελεγχόμενο δημοσιονομικό κόστος. Tη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει και νέο επίδομα θέρμανσης εξέφρασε το Σάββατο στο Open ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Απώτερος στόχος φαίνεται πως είναι να στραφούν οι καταναλωτές στην κατανάλωση πετρελαίου για τη θέρμανσή τους, το οποίο είναι φθηνότερο και να περιορίσουν τη χρήση των κλιματιστικών, τα οποία λειτουργούν με ρεύμα, το οποίο είναι πολύ ακριβότερο, αλλά και «είδος» που όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ προσπαθούν να εξοικονομήσουν για να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές ελλείψεις.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την επιδότηση, τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κινούνται στα επίπεδα του 1,70 ή 1,80 ευρώ το λίτρο από 1,60 ευρώ πέρυσι. Σημειώνεται πως για το επίδομα θέρμανσης διατέθηκαν πέρυσι συνολικά 168 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ποσά ανά δικαιούχο κυμάνθηκαν από 100 ευρώ έως 750 ευρώ.

Στήριξη και στις καταναλώσεις φυσικού αερίου

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι βρίσκεται και η επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αέριου, οι τιμές του οποίου βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (παρά την ελαφρά αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών). Υπολογίζεται ότι από την επιδότηση θα καλυφθούν περίπου 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Προσφάτως ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε ότι πέρυσι τα νοικοκυριά είχαν στηριχθεί με αυξημένο επίδομα θέρμανσης και με επιδοτήσεις μέσα από τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.

Οι επιδοτήσεις αυτές αναμένεται να ενταχθούν στο πακέτο των μέτρων στήριξης της ΔΕΘ και η μορφή της παρέμβασης θα πάρει σάρκα και οστά το αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης εκκινεί στις 15 Οκτωβρίου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από συνεννόηση των συναρμόδιων υπουργείων και αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε συνάρτηση με την πορεία των δημόσιων οικονομικών.

Το πακέτο της ΔΕΘ

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το μίγμα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, που ενδεχομένως θα αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ, θα περιλαμβάνει:

  • Fuel Pass 3
  • Επίδομα θέρμανσης με διευρυμένα κριτήρια
  • Επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αέριου, οι τιμές του οποίου βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν 700.000 νοικοκυριά)
  • Τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους
  • Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (η τρίτη κατά σειρά)
  • Αύξηση των συντάξεων
  • Μείωση κατά το ήμισυ του τέλους επιτηδεύματος
  • Ρυθμίσεις για χρέη
  • Νέα στεγαστική πολιτική με έμφαση στα νέα ζευγάρια
  • Στο «τραπέζι» βρίσκεται επίσης και η επιταγή ακρίβειας

Τέλος, υπό εξέταση βρίσκεται σχέδιο για φθηνές μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Διαβάστε επίσης:

Στεγαστικό πρόγραμμα: Επιδότηση ενοικίου, χαμηλότοκα δάνεια, leasing - Ποια μέτρα εξετάζονται

ΔΗΜΟΦΙΛΗ