ΧΡΗΜΑ

Εν αναμονή των εξαγγελιών Μητσοτάκη: Τα κοινωνικά και ενεργειακά μέτρα ελάφρυνσης

Εν αναμονή των εξαγγελιών Μητσοτάκη: Τα κοινωνικά και ενεργειακά μέτρα ελάφρυνσης
Το «καλάθι» των μέτρων για την ενέργεια και την κοινωνία εκτιμάται πως μπορεί να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ. ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων και η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, είναι μερικές από τις σίγουρες παροχές που αναμένεται να συμπεριλάβει στο «καλάθι» των μέτρων ελάφρυνσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου, καθώς πρόκειται για ελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί ήδη πριν από την ενεργειακή κρίση.

Στις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής βρίσκονται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για άνοδο έως και 20%, ενώ σίγουρη θεωρείται η διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησής του.

Τον τρόπο διάθεσης και το τελικό ποσό του «Food pass», πρώην «επιταγή ακρίβειας» εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, όπως και την πρόταση για τη δημιουργία ενός πακέτου οικονομικότερων μετακινήσεων στο πρότυπο της Γερμανίας.

Πιο αναλυτικά το «καλάθι» των μέτρων για την ενέργεια και την κοινωνία που εκτιμάται πως μπορεί να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει:

1. Τα μέτρα για την ενέργεια

  • Κίνητρα για χρήση ΜΜΜ

Υιοθετώντας ένα μοντέλο κινήτρων για να στραφούν περισσότεροι πολίτες στην χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μείωσης της χρήσης των ΙΧ, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα κατά το «γερμανικό» σχέδιο με μείωση της τιμής των εισιτηρίων και των μηνιαίων καρτών για τις μετακινήσεις των πολιτών.

  • Επίδομα θέρμανσης με διευρυμένα κριτήρια

Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, μετά την επιβεβαίωση από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου πως θα διευρυνθεί η περίμετρος χορήγησης του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το επίδομα αυτό θα είναι μεγαλύτερο από 100 ευρώ έως 750 ευρώ με στόχο να καταβληθεί πριν από τον Δεκέμβριο.

  • Επιδότηση στο φυσικό αέριο

Το μέτρο ελάφρυνσης για το φυσικό αέριο θα είναι «διπλό» καθώς προβλέπεται επίδομα θέρμανσης αλλά και έκπτωση στον λογαριασμό για περίπου 700.000 νοικοκυριά.

  • Επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα γίνεται με κριτήρια αξιολόγησης. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η εξοικονόμηση σε ένα νοικοκυριό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι το ποσοστό της επιδότησης που θα λαμβάνει.

  • Fuel Pass 3

Το ενδεχόμενο για Fuel Pass 3 δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όμως δεν έχει αποκλειστεί τελείως ενόψει των αυξημένων αναγκών του χειμώνα.

2. Το κοινωνικό «καλάθι»

  • Αύξηση κατώτατου μισθού

Δεδομένη θεωρείται η ανακοίνωση για την τρίτης κατά σειρά αύξηση των κατώτατων αποδοχών στα 751 ευρώ. Ήδη φέτος έχουν πραγματοποιηθεί δύο αυξήσεις. Η 1η τον Ιανουάριο στα 663 ευρώ και η 2η αύξηση κατά 7,5% ανεβάζοντας τον κατώτατο μισθό στα 713 ευρώ τον Μάιο.

  • Αύξηση των συντάξεων

Τέλος Μαρτίου ή τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να πληρωθεί η επικείμενη αύξηση των συντάξεων του 2023, η οποία θα ανέλθει στο 7% και αφορά περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους. Το τελικό ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος για τον Αύγουστο κατέγραψε αύξηση 11,4% και την τελική διαμόρφωση του ποσοστού στις 31/12/2022.

  • Επιταγή ακρίβειας ή Food Pass

Πρόκειται για την χορήγηση μιας έκτακτης κλιμακωτής «Επιταγής ακρίβειας» που έχει γίνει γνωστή ως «Food Pass» και η οποία θα ξεκινά από 100 ή 130 ευρώ και θα φτάνει έως 300 ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια, σε περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές για την κάλυψη των αναγκών για τρόφιμα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό αναμένεται να καταβληθεί ως έκτακτο επίδομα μέχρι τα Χριστούγεννα σε κατηγορίες πολιτών, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του πληθωρισμού. Παράλληλα εξετάζεται να δοθεί διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους δικαιούχους του επιδόματος.

  • Μείωση κατά το ήμισυ του τέλους επιτηδεύματος

«Ψαλίδι» κατά 50% του Τέλους Επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε όλους τους επαγγελματίες μελετά η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πάντως ότι διαμορφώθηκε μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από το αναμενόμενο, όμως το συγκεκριμένο μέτρο δεν θεωρείται από τα «σίγουρα», καθώς ενδέχεται να… μεταφερθεί για το 2024.

  • Τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Η επιλογή του πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους είναι μόνιμη παρέμβαση, δήλωσε σχετικά την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

  • Ρυθμίσεις για χρέη

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία σε έως 240 δόσεις αλλά και «κούρεμα» του χρέους υπό προϋποθέσεις έχουν οι οφειλέτες που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σύμφωνα με νέα εγκύκλιo της ΑΑΔΕ.
Παράλληλα μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

  • Νέα στεγαστική πολιτική με έμφαση στα νέα ζευγάρια

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωστή Χατζηδάκη, η νέα στεγαστική πολιτική δεν θα αφορά μόνο τα ενοίκια, αλλά πιο προσιτή πρόσβαση των νέων ζευγαριών στην κατοικία. Όπως είπε, εξετάζονται ιδέες όπως αξιοποίηση της δημοσίας και της ιδιωτικής περιουσίας προς όφελος των νέων ζευγαριών, αλλά και επιδοτήσεις επιτοκίων.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που αναμένεται να υιοθετηθούν είναι η καταβολή άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή κατοικίας, η επιδότηση ενοικίου, αλλά και η ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών σε πρώτη φάση με κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ).

Οι παράγοντες που καθόρισαν την λίστα των παροχών

Η αύξηση 7,7% στην ανάπτυξη για το β’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό και αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο, δημιουργεί καινούργιο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει περαιτέρω παροχές.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για δεύτερο μήνα αποκλιμάκωσης και έδωσε πιο σαφή όρια για τα περιθώρια των παροχών.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 11,4%, έναντι ανόδου κατά 11,6% τον Ιούλιο, κατά 12,1% τον Ιούνιο και κατά 11,3% τον Μάιο.

Παρότι, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η άνοδος τιμών του Αυγούστου παραμένει η ταχύτερη άνοδο από το 1994.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης.

Μέχρι και το προηγούμενο 24ωρο το Μέγαρο Μαξίμου περίμενε το «σήμα» της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας για τα μέτρα στην ενέργεια από πλευράς Ευρώπης.

Η ελπίδα ότι οι αποφάσεις των «27» θα ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδοτικής στήριξης των κρατών-μελών για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, κάτι που θα άφηνε περιθώρια ενίσχυσης στο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης δεν ευοδώθηκε, καθώς η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να συνεδριάσουν εκ νέου στα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ και οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 δείχνουν να ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο στην ΕΕ, όπως φαίνεται από τις εκτιμήσει της Κομισιόν και τους διεθνής οίκους αξιολόγησης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Realfm, υποστήριξε ότι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, στηρίζεται στη δημιουργία κινήτρων, για αλλαγή συμπεριφοράς ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας. «Μετριάζει το κόστος και για τους καταναλωτές και για την οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ