ΧΡΗΜΑ

Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων - Οριζόντια επιδότηση με 25 λεπτά ανά λίτρο

Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων - Οριζόντια επιδότηση με 25 λεπτά ανά λίτρο
Φέτος θα είναι διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με πέρυσι ΙΝΤΙΜΕ

Στη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, αναφέρθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά την ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο υπ. Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά ανά λίτρο «στην αντλία», συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ,με κόστος αθροιστικά 250 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε πως υπάρχει αύξηση του εισοδηματικού ορίου για το επίδομα από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τους άγαμους και ανάλογα για τους έγγαμους, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Παράλληλα, είπε ότι φέτος θα είναι διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς έχει οριστεί προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με πέρυσι, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό το βασικό κίνητρο που δίνεται αφορά όσους θέλουν «να μεταβούν μακριά από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει πολύ ακριβή τιμή αυτή την στιγμή». Σε αυτή την περίπτωση, το επίδομα αντί για 350 ευρώ θα είναι 700 ευρώ.

Όπως τόνισε, πρόκειται για προσωρινό μέτρο, λόγω των διεθνών συγκυριών.

Συγκεκριμένα διευκρίνισε πως «το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση αυτή, είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».

Τα νέα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνονται ως εξής:

  • 16.000 ευρώ για τον άγαμο (από 14.000 ευρώ)
  • 24.000 ευρώ για τον παντρεμένο (από 20.000 ευρώ)

Να σημειώσουμε πως τα συνολικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το Σάββατο από την ΔΕΘ, με τις σημερινές εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 13,2 ευρώ για το 2022 και από αυτά, το 10,6 ευρώ αφορά στο κόστος επιδότησης ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρας το δημοσιονομικό κόστος για τα μέτρα αυτά ανέρχεται σε 4,3 εκατ. ευρώ.

Σταϊκούρας:

«Τα συνολικά μέτρα που εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις φέτος πλέον είναι 13,2 δισ. ευρώ. Απο αυτά τα 10,6 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου για το 2022 και τα οποία δεν ανέλυσε ο πρωθυπουργός καθώς είναι αυτά που έχουμε νομοθετήσει και υλοποιούνται τους προηγούμενους και τους επόμενους μήνες» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Διαβεβαιώνω ότι τα μέτρα που έχουν δημσιονομικό κόστος είναι 4,3 δισ. δηλαδή περίπου το 2% του ΑΕΠ και τα οποία έχουν διασφαλιστεί από την υψηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις -άρα μόνιμα μέτρα μπορούμε να πάρουμε- όσο και με την καλύτερη πορεία της οικονομίας εξαιτίας και της ακρίβειας. Οπότε έχουμε διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να πετύχουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει φέτος και του χρόνου».

Όπως αναφέρθηκε:

  • Από τα 13,2 δισ. ευρώ, τα 10,6 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικου αεριου για νοικοκυρια και επιχειρησεις.
  • Το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνονται στην επιδοτηση του αυξημενου κοστους στους λογαριασμούς.
  • Από αυτά τα 4,1 δισ. ευρώ είναι για τα νοικοκυριά και 6,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ