ΧΡΗΜΑ

Χατζηδάκης: Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ξεπεράσουν το 6%

Χατζηδάκης: Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ξεπεράσουν το 6%
Οι αυξήσεις θα δοθούν αναδρομικά γιατί πρέπει να πιστοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ύψος του τιμαρίθμου ΙΝΤΙΜΕ

Στο 6% με 7% θα κυμανθεί το ποσοστό της αύξησης στις συντάξεις που θα δοθούν τον Μάρτιο του 2023, με αναδρομική ισχύ από την αρχή του νέου έτους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εργασίας Κωστή Χατζηδάκης. Μιλώντας στο Mega ο υπουργός μίλησε για τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του CNN GREECE.

«Θα δοθούν αναδρομικά γιατί πρέπει να πιστοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ύψος του τιμαρίθμου. Προστίθεται η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση του τιμαρίθμου, διαιρείται διά δύο και βγαίνει η αύξηση. Μέσα στους πρώτους 3 μήνες θα υπάρχουν τα στοιχεία» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «ο νόμος προβλέπει ότι οι αυξήσεις μετρούν από την 1η Ιανουαρίου. Όσον αφορά στην προσωπική διαφορά τα δύο τρίτα θα πάρουν αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 6%, εξαρτάται από τα μεγέθη που αναφέραμε προηγουμένως».

Όσον αφορά στους συνταξιούχους που δικαιούνται μικρότερο ποσοστό αύξησης, διευκρίνισε πως «οι υπόλοιποι θα «ροκανίσουν» την προσωπική τους διαφορά και θα είναι σε ευμενή θέση για τον επόμενο γύρο των αυξήσεων».

Κέρδος από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Παράλληλα, τόνισε πως «πάρα πολλοί απ΄τους υπόλοιπους που έχουν προσωπική διαφορά θα κερδίσουν στην τσέπη τους από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Γιατί από αυτή την εισφορά αλληλεγγύης κερδίζει 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι, περίπου το 40%». «Πολλοί από αυτούς έχουν προσωπική διαφορά, άρα δεν θα πάρουν στην τσέπη τους την αύξηση αλλά θα έχουν ορισμένοι από αυτούς ένα σημαντικό κέρδος από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ