ΧΡΗΜΑ

«Μαχαίρι» και στην κατανάλωση ψωμιού – Τι συμβαίνει με την τιμή του στην Ελλάδα

«Μαχαίρι» και στην κατανάλωση ψωμιού – Τι συμβαίνει με την τιμή του στην Ελλάδα
Μείωση της κατανάλωσης κατά περίπου 20% καταγράφεται στους φούρνους τον τελευταίο χρόνο. pixabay

Αύξηση άνω του 20% καταγράφεται στην τιμή πώλησης του ψωμιού στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

 

Όπως εξηγεί στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος οι αυξήσεις στους φούρνους της γειτονιάς τον τελευταίο χρόνο κυμαίνονται περί το 15-16% ενώ από τον Μάιο και μετά οι αρτοποιοί δεν έχουν προχωρήσει σε νέες ανατιμήσεις.

Στα στοιχεία της Eurostat ωστόσο, όπως εξηγεί, έχουν συνυπολογιστεί και οι αυξήσεις που έγιναν και στα συσκευασμένα αρτοποιήματα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Οι οποίες «ήρθαν» από τις επιχειρήσεις του κλάδου αργότερα σε σχέση με τις ανατιμήσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει τα αρτοποιεία.

Συνέπεια των αυξήσεων ήταν η μείωση της κατανάλωσης κατά περίπου 20% τον τελευταίο χρόνο, με τους καταναλωτές να περιορίζουν τις ποσότητες που αγοράζουν από τους φούρνους. «Δεν πετάνε πλέον ούτε ψίχουλο» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος.

Επισημαίνει ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή δεν αναμένονται νέες αυξήσεις στο ψωμί καθώς οι τιμές των σιτηρών διεθνώς έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά μεν αλλά σταθερά επίπεδα ενώ υπάρχει επάρκεια στην αγορά.

«Για πρώτη φορά καταγράφονται λουκέτα σε φούρνους»

Ο κ. Μούσιος περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φούρνοι λόγω του διπλάσιου, σε σχέση με πέρσι, κόστους λειτουργίας, εξαιτίας της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους και των τιμών των πρώτων υλών.

«Οι ανατιμήσεις που έχουν γίνει στο ψωμί δεν τα θεραπεύουν όλα αυτά» τονίζει ο κ. Μούσιος, ζητώντας τη λήψη μέτρων όπως μείωση του ΦΠΑ και αύξηση στην επιδότηση ενέργειας προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, καταγράφονται -περιορισμένα ωστόσο σε αριθμό- «λουκέτα» σε φούρνους ανά τη χώρα, για οικονομικούς λόγους.

Όπως εξηγεί ο κ. Μούσιος, μέχρι τώρα, ένα αρτοποιείο «κατέβαζε ρολά» όταν ο ιδιοκτήτης έβγαινε σε συνταξιοδότηση και δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση. «Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της αρτοποιίας που μπαίνουν λουκέτα για λόγους οικονομικούς» τονίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ