ΧΡΗΜΑ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων επιδοτήσεων στο ρεύμα

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων επιδοτήσεων στο ρεύμα
Η στήριξη των νοικοκυριών, η ενεργειακή επάρκεια και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι τρεις στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Τρεις κλίμακες επιδότησης για τα οικιακά τιμολόγια, σημαντικά κίνητρα και μπόνους για όσους καταφέρουν να εξοικονομήσουν από 5% έως 15% στον λογαριασμό τους και οριζόντια επιδότηση στο φυσικό αέριο περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό μοντέλο και πρακτικά πριμοδοτεί όσους έχουν ήδη χαμηλή κατανάλωση και καταφέρουν να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας τους ακόμα περισσότερο. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στόχος των κρατικών παρεμβάσεων που θα τεθούν σε ισχύ από 1η Οκτωβρίου είναι η στήριξη των νοικοκυριών, η ενεργειακή επάρκεια και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Το κυβερνητικό μοντέλο περιλαμβάνει κλιμακωτές επιδοτήσεις,αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Σημειώνεται πως στο σύνολο των καταναλωτών, αν ένα νοικοκυριό μειώσει 5% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.

Οι κερδισμένοι

Μεγάλοι κερδισμένοι των νέων επιδοτήσεων στο ρεύμα είναι κυρίως όσοι ανήκουν στην πρώτη κλίμακα, όσοι καταφέρουν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση τους και όσοι έχουν ήδη Κοινωνικό Τιμολόγιο. Αντίθετα, οι χαμένοι είναι όσοι καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα. και δεν κάνουν βήματα εξοικονόμησης, οι αγρότες, αλλά και όσοι πολίτες έχουν φυσικό αέριο.

Πιο αναλυτικά, την μεγαλύτερη επιδότηση θα λάβουν οι οικιακοί καταναλωτές που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο, καθώςθα γίνει απορρόφηση του 100% της αύξησης και θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Στους κερδισμένους βρίσκονται επίσης οι καταναλωτές της πρώτης κλίμακας, οι οποίοι έχουν ήδη τις χαμηλότερες καταναλώσεις (έως περίπου 500KWh/μήνα) και θα λάβουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις (436 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Ακολουθούν, τα νοικοκυριά της δεύτερης κλίμακας (από 501 έως 1000 KWh/μήνα) με επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα και όσοι λάβουν επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Μπόνους εξοικονόμησης θα υπάρχει και για τις επιχειρήσεις. Ακολουθώντας την εισήγηση της Κομισιόν για «υποχρεωτική» εξοικονόμηση ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Οι χαμένοι

Στους χαμένους βρίσκονται όσοι ανήκουν στην τρίτη κλίμακα και καταναλώνουν πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών, εκτός και αν καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση τους, αλλά και τα περίπου 700.000 νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

Η επιδότηση για αυτούς θα συνεχίσει να είναι οριζόντια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς μπόνους, με επιδότηση «μόλις» 90 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα, για τα οικιακά τιμολόγια και 40 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα για τις επιχειρήσεις, καθώς η επιδότηση θα είναι μεν υψηλότερη από ό,τι ίσχυσε στις αρχές του έτους, όμως θα είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτήν που θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Ενώ σημαντικά χαμηλότερη θα είναι η επιδότηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες. Σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τέλος, στην κατηγορία των εμπορικών τιμολογίων βρίσκονται και οι αγρότες, για τους οποίους η επιδότηση θα είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στους χαμένους ανήκουν και όσοι θα κληθούν να πληρώσουν το νέο ειδικό τέλος που θεσπίζεται για τους ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Σημειώνεται, πως τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

α) Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

β) Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

γ) Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές

Υπενθυμίζεται πως χαμηλότερα σε σχέση με το Σεπτέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης από τους προμηθευτές ρεύματος για τον Οκτώβριο.

«Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα προνόησε κι από την πρώτη στιγμή έχει πάρει μέτρα» είπε ο Κώστας Σκρέκας και πρόσθεσε «Δημιουργήσαμε τον μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής και που έχει ήδη αποδώσει σε μόλις 2,5 μήνες, πάνω από 2 δισ. ευρώ».

«Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ