ΑΓΟΡΕΣ

Το μπαράζ αυξήσεων στα επιτόκια δεν άφησε τις αγορές να ανασάνουν

Το μπαράζ αυξήσεων στα επιτόκια δεν άφησε τις αγορές να ανασάνουν
Τη χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση επιτοκίων ακολούθησαν ακόμα τρεις Κεντρικές Τράπεζες AP Photo / Mark Schiefelbein

Στο κόκκινο κινήθηκαν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο με φόντο το μπαράζ αυξήσεων στα επιτόκια από τις Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας.

Τη χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια του δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης στο επίπεδο 3% με 3,25%, το οποίο αποτελεί υψηλό 14 ετών, ακολούθησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες με την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) να αυξάνει το βασικό επιτόκιο του ελβετικού φράγκου κατά 75 μονάδες βάσης, στο 0,5% από -0,25%.

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2,25% από 1,75%, προχώρησε με τη σειρά της και Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank), αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η οποία ανακοίνωσε αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,5%, προβλέποντας πως ο πληθωρισμός στη βρετανική οικονομία θα παραμείνει άνω του 10% για τους επόμενους μήνες.

Μόνη διαφοροποίηση αποτελεί η πολιτική της Τουρκίας, με η οποία ανακοίνωσε σήμερα νέα μείωση των επιτοκίων κατά 12%, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, παρότι ήδη έχει προχωρήσει σε μειώσεις σοκ.

«Κόκκινοι» οι βασικοί δείκτες

Σε αυτό το κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 1,05% στις 817,61 μονάδες ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση κατά την οποία έδωσε μάχη για να κρατήσει το επίπεδο των 820 μονάδων, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες κατά 1,66%, για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 17:19 μμ, ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση είχε ξεπεράσει το -1,21%.

Η πτωτική πορεία ήταν έντονη στους περισσότερους κλάδων των ευρωαγορών, αν και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου είχαν την χειρότερη επίδοση, μέχρι στιγμής, με πτώση κοντά στο 2,75% στον Stoxx 600.

Να θυμίσουμε πως και στις ΗΠΑ, η χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μεγάλες απώλειες, πάνω από τις 100 μονάδες για τον Dow Jones και πτώση 0,56% και 0,79% για τον S&P 500 και τον Nasdaq, αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ