ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων μετά τη νίκη Μελόνι

Άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων μετά τη νίκη Μελόνι
Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας AP

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας, με τους επενδυτές να επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τι θα σημαίνει η μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία.

Το δεκαετές ιταλικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 4,4%, η απόδοση του πενταετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,7% και η απόδοση του 15ετούς ομολόγου στο 4,2%.

Οι αναλυτές ανησυχούν πως η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία, καθώς αυτές θα αποτελέσουν τη βασική προϋπόθεση ώστε η χώρα να λάβει ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, της τάξεως των 192 δισ. ευρώ. Σωρεία διεθνών εκθέσεων από επενδυτικές τράπεζες και οίκους αποτυπώνουν προβλέψεις για σενάρια αυξημένης αστάθειας στην ιταλική αγορά μετοχών, τα ομόλογα και πως η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείονται και κοινωνικές αναταραχές.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι πιέζουν τις ιταλικές αγορές ομολόγων και η διεύρυνση των ιταλικών spreads εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιβαρύνει το ευρώ όπως και να δημιουργήσει ένα ντόμινο αρνητικού οικονομικού κλίματος ιδιαιτέρως στις χώρες του Νότου.

Η Ιταλία έχει εδώ και δεκαετίες αναιμική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα έχει αυξήσει το χρέος στο 150% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε περίπου 3 τρισ. ευρώ. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ιταλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1% το 2023, σε σχέση με την πρόβλεψη του 2,4% του Απριλίου. Η χαμηλή ανάπτυξη θα επηρεάσει και το έλλειμμα. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ακόμη χειρότερες εκτιμήσεις για το 2023, όταν, σύμφωνα με δημοσκόπηση από το Bloomberg, οι οικονομολόγοι προεξοφλούν ανάπτυξη μόλις 0,4% έπειτα από 3,3% φέτος.

Ο σκεπτικισμός, επομένως, των αγορών και των επενδυτών για τη μετεκλογική πορεία της Ιταλίας αποτυπώνεται στην άνοδο του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου. Το χάσμα στην απόδοση ιταλικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων διευρύνεται στα επίπεδα του Ιουλίου, όταν άρχισε η αποδόμηση της κυβέρνησης του Μάριο Nτράγκι. Οι αναλυτές προειδοποιούν πως σε περίπτωση εφησυχασμού ως την προώθηση μεταρρυθμίσεων το ιταλικό spread θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 240 μονάδες βάσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ