ΧΡΗΜΑ

Αυξήσεις στο ψωμί: Eνεργειακό κόστος και τιμές πρώτων υλών «γονατίζουν» τους αρτοποιούς

Αυξήσεις στο ψωμί: Eνεργειακό κόστος και τιμές πρώτων υλών «γονατίζουν» τους αρτοποιούς
Η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών ξεπερνούν πολλές φορές ακόμα και το 100% σε συγκεκριμένα είδη και κυρίως στα άλευρα ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το κόστος της ενέργειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφου αυξήσεις παρατηρούνται πλέον και στην τιμή του ψωμιού.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με την Eurostat, η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας και τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Το ψωμί, το οποίο και θεωρείται βασικό αγαθό είναι και το μόνο που θα προμηθευτούν από τον φούρνο πλέον οι περισσότεροι καταναλωτές, ενώ ακόμα και η παραγωγή άλλων προϊόντων στους φούρνους έχει μειωθεί, αφού αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στη ζήτηση.

Όπως αναφέρουν οι καταναλωτές, το κόστος διαβίωσης πλέον στην Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα είναι μεγαλύτερο, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση των εισοδημάτων.

Οι πολίτες δηλώνουν γενική δυσχέρεια στο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ τα έξοδα στο φούρνο περνούν σε δεύτερη μοίρα. Υπενθυμίζεται ότι για τον περασμένο Σεπτέμβριο η Eurostat σε έκθεσή της κατέγραψε ποσοστό 12,1% στην αύξηση των τιμών.

Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών ξεπερνούν πολλές φορές ακόμα και το 100% σε συγκεκριμένα είδη και κυρίως στα άλευρα, ενώ μεγάλη είναι η πληγή που έχει δημιουργηθεί από το ολοένα και αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Επόμενη θεωρείται λοιπόν μια άνοδος των τιμών και στα προϊόντα φρέσκιας ζύμης, αν και οι περισσότεροι αρτοποιοί υπογραμμίζουν ότι προσπαθούν μειώνοντας το περιθώριο κέρδους και χωρίς να ρίξουν την ποιότητα, να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά. Μεγαλο βάρος για τα αρτοποιεία είναι και οι πρώτες ύλες εισαγωγής αφού οι τιμές στο βούτυρο και στις σοκολάτες - για όσους φούρνους προμηθεύουν και προϊόντα ζαχαροπλαστικής - σημειώνουν μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με εκείνη των πρώτων υλών στα προϊόντα φρέσκιας ζύμης. Έτσι, ειδικά στα γλυκά η τιμή είναι πλέον μεγαλύτερη.

Στην προσπάθεια των αρτοποιών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, για να κρατήσουν τις τιμές προσιτές φαίνεται να συμφωνούν και οι καταναλωτές, αφού όσοι αγόραζαν ψωμί εξακολουθούν να επισκέπτονται τον φούρνο, παρατηρώντας μικρή αύξηση στην τιμή, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως έχουν περικόψει πλέον τις επιπλέον αγορές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο παρατηρούν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι ιδιοκτήτες φούρνων είναι το δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας. Οι μεγάλοι λογαριασμοί στο ρεύμα αφαιρούν μεγάλο ποσοστό χρημάτων από τον μηνιαίο οικιακό προϋπολογισμό, με φυσικό αποτέλεσμα την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικός για την κατάσταση είναι ο φόβος που εκφράζουν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι αρτοποιοί ότι τον Χειμώνα οι τιμές θα είναι ακόμα υψηλότερες, με τους δεύτερους να μην είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να απορροφήσουν και τις νέες ανατιμήσεις. Σε αυτή την περίπτωση είτε οι αρτοποιοί θα αναγκαστούν να ρίξουν την ποιότητα των υλικών τους, είτε να αυξήσουν την τιμή, με τους καταναλωτές ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να προμηθεύονται τακτικά ψωμί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ