ΧΡΗΜΑ

Σκέρτσος: Σε τροχιά εφαρμογής το πρόγραμμα προσιτής στέγης «Σπίτι μου»

Σκέρτσος: Σε τροχιά εφαρμογής το πρόγραμμα προσιτής στέγης «Σπίτι μου»
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους που τέθηκε σήμερα Τετάρτη 26/10 σε δημόσια διαβούλευση, αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ξεκινήσει η υλοποίησή του τον Ιανουάριο.

«Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που υλοποιεί το φιλόδοξο σχέδιο "Σπίτι μου", δηλαδή τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για την απόκτηση προσιτής στέγης από νέους 18 έως 39 ετών. Στόχος είναι αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο να ψηφισθεί έως τα τέλη του 2022 και από τον Ιανουάριο να ξεκινήσει η υλοποίηση των βασικών δράσεων», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Και σημειώνει:

«Πέρα από τις δράσεις που έχουν ήδη παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο -δηλαδή τα φθηνά στεγαστικά δάνεια για αγορά κατοικιών άνω των 15 ετών, την κοινωνική αντιπαροχή δημοσίων οικοπέδων, την επιδότηση ανακαίνισης και φθηνής μίσθωσης κλειστών διαμερισμάτων και την επιδότηση ενεργειακής εξοικονόμησης και ανακαίνισης παλιών κατοικιών- παρουσιάστηκαν και 3 σημαντικές οριζόντιες νέες ρυθμίσεις που βάζουν τάξη στην αξιοποίηση της έως σήμερα αδρανούς ακίνητης περιουσίας του δημοσίου».

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις, όπως αναφέρει στην ανάρτησή σου είναι οι ακόλουθες:

  • Καθιέρωση της Πολεοδομικής χρήσης «Κοινωνική Κατοικία», ώστε να επιτραπεί οριζόντια σε αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία.
  • Ανάκληση παραχωρήσεων δημοσίων ακινήτων που δεν έχουν εκπληρώσει τον σκοπό της παραχώρησης εντός 15ετίας από την αρχική παραχώρηση, ώστε να απελευθερωθούν ακίνητα του δημοσίου που σήμερα είναι δεσμευμένα χωρίς προοπτική αξιοποίησης, για να αξιοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία.
  • Ταχεία διαδικασία καθορισμού αποζημίωσης για ρυμοτομούμενα ακίνητα, όταν εμπλέκεται το Δημόσιο για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης που οφείλεται εκατέρωθεν, ώστε η αποζημίωση να καταβάλλεται τάχιστα και έτσι το Δημόσιο να αποκτά γρήγορα τα ρυμοτομούμενα τμήματα.

Ταυτόχρονα, o κ. Σκέρτσος υπενθυμίζει ότι έχει αναρτηθει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16/11/2022, ο οδηγός του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», στο site του ΥΠΕΝ https://ypen.gov.gr/exoikonomo-anakainizo-gia-neous/ με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και δικαιούχους έως 20.000 νέους και νέες που θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν παλιά τους ακίνητα.

«Για πρώτη φορά», επισημαίνει ο Άκης Σκέρτσος, «η Ελληνική Κυβέρνηση αποκτά μια σύγχρονη εργαλειοθήκη για τη στήριξη των νέων στην απόκτηση προσιτής στέγης αλλά και για την οργάνωση, διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με στόχο την κοινωνική πολιτική».

Το πρόγραμμα όπως είχε πει ο κ. Σκέρτσος στο πλαίσιο της 23ης Prodexpo, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εντάσσεται στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη στέγαση των νέων ανθρώπων και θα προβλέπει επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κατοικιών.

Μιλώντας στο πάνελ που συντόνισε ο Δημήτρης Δημητρίου, Architect | Vice President, ACCI, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως τα τρια τελευταία χρόνια η αγορά ακινήτων και ο κατασκευαστικός κλάδος έχουν πάρει μπρος, με τη βοήθεια και των μέτρων της κυβέρνησης, όμως η ανάκαμψη δεν έχει καλύψει ακόμα τις πληγές που άφησε πίσω η κρίση.

«Υπάρχει η ανάγκη η νέα γενιά να μισθώσει κατοικίες σε λογικές τιμές συγκριτικά με τα εισοδήματά της. Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε μια πολυεπίπεδη πολιτική σχετικά με την προσιτή κατοικία» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κλειστών και παλαιών κατοικιών.

«Περίπου το 85% των ακινήτων στη χώρα είναι άνω των 20 ετών. Υπάρχει μεγάλο απόθεμα κλειστών και παλαιών κατοικιών και πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να τα ανοίξουν» εξήγησε ο υπουργός.

Πέρα από το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Ανακαινίζω, η πολυεπίπεδη στρατηγικη της κυβέρνησης για την προσιτή κατοικία περιλαμβάνει επίσης και την κοινωνική αντιπαροχή, με στόχο μια ολιστική αξιοποιηση της δημοσιας περιουσιας που κατέχουν δήμοι, υπουργεία και άλλοι οργανισμοί.

«Το εργαλείο πιστευω θα δουλεψει σε βάθος χρόνου και θα δώσει προσιτές κατοικίες. Με την κοινωνική αντιπαροχή δημιουργουμε μια νέα αγορά. Καλούμε ξένους επενδυτές να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο. Θέλω όμως να πω πως μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η επανακατοίκηση του κέντρου της Αθήνας, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να ερημώσει» συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ